Wild Pig Proeverij

Wild Pig wijnen kent denk ik iedereen wel, te koop bij Albert Heijn. Lekkere, betaalbare wijnen in zowel rood, wit als rosé. Ik wist niet dat hier wel 7 wijnen van zijn. Wild Pig nodigde mij uit voor een echte Wild Pig proeverij, op de Huishoudbeurs in Amsterdam Rai. Samen met mijn vriend, Annemarie van My Happy Kitchen en Mariëtte van Over eten gesproken gingen wij richting Amsterdam.

Op de Huishoudbeurs, in het gedeelte van de foodtrucks, stond het Wijntheater van Wild Pig. Ingericht in de Franse jaren-50 stijl met kroonluchters, muziek en mooi geklede dames. Met 12 personen kregen wij de proeverij, “Freestylen met wijn”. Een aantal gasten van de Huishoudbeurs werden uitgenodigd om de eerste twee wijnen mee te proeven.


Over Wild Pig
De proeverij werd gegeven door Barbara Verbeek, vinoloog en eigenaresse van het Wijntheater. We startte met een introductie over Wild Pig. Wild Pig wordt ruim 20 jaar geproduceerd in Frankrijk in de wijngaarden in de Languedoc en de Rhônevallei. Veronique Torcolacci, de wijnmaker, komt dagelijks wilde zwijnen tegen in de wijngaarden. Eén zwijn, die keer op keer terug kwam en de beste druiven opat, kreeg de naam Greta. Vandaar de naam Wild Pig met Greta als mascotte. Wist je dat Wild Pig jaarlijks wel meer dan 2 miljoen flessen in de Nederlandse supermarkt verkoopt?  Dat is een flink aantal.


Freestylen met wijn
Na de intro begonnen we met het freestylen met wijntermen. Barbara legde ons uit dat een proeverij niet stijf hoeft te zijn. Wij leerde proeven zonder te denken aan welke vruchten we ruiken en proeven of dat er hout in zit, maar wat voor gevoel het bij je losmaakte.

Hier kwamen veel verschillende antwoorden uit. Zo maakte een chardonnay of een sauvignon blanc bij de meeste een zomers gevoel los, terwijl we bij de rode wijnen eerder dachten aan een winterse avond of een kerstdiner. Heel leuk om op deze manier te proeven.

We kregen ook een wijn te proeven uit een zwart glas. Zo kon je niet zien welke kleur wijn erin zat. Wij proefde en moesten raden of het een rode, witte of rosé was. De wijn smaakte zo fruitig en vol, dat ik ervan overtuigd was dat het een rode wijn was. Na het raden schonk ik het in een doorzichtig glas en zag tot mijn verrassing een rosé. Een Syrah rosé , dit was heeerlijk.


Ik heb deze middag 6 heerlijke wijnen geproefd. De chardonnay, sauvignon blanc, viognier, cabernet sauvignon, merlot, syrah en een syrah rosé. Mijn favoriet? De Syrah rosé, het lekkerst als het goed koud is.

Foto’s Rajeev Koene