Restaurant Instock – Zet voedselverspilling op de kaart

In hartje centrum van Den Haag vind je Restaurant Instock. Dit restaurant heeft als doel op voedselverspilling tegen te gaan en dit doen ze door dit op de kaart te zetten. Een geweldig concept. Het restaurant heeft een mooi plekje tegenover de hofvijver en naast de gevangenpoort. Ik was uitgenodigd om kennis te maken met het restaurant. Ik dit artikel vertel ik je alles over het ontstaan van Instock en het veelzijdige diner. 

Over Instock

Restaurant Instock opent in 2015 het eerste restaurant in Amsterdam. Oprichters Selma, Merel, Bart en Freke kennen elkaar van Albert Heijn. Zij zagen een kans om iets te doen met alle voedselverspilling die zij tegenkwamen. Met support van Albert Heijn gingen ze aan de slag. Middels de producten, restaurants en zelfs catering lieten zij zien wat ze met de afgekeurde of restproducten van Albert Heijn konden doen. Tegenwoordig maken zij de gerechten niet meer alleen van de verspilling van Albert Heijn. In het beginsel bij bijvoorbeeld de boer, worden ook veel producten afgekeurd. Denk bijvoorbeeld aan een krat broccoli dat afgekeurd wordt, doordat er twee verrot zijn. De andere 30 uit de krat zijn wel bruikbaar. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van dit restaurant. Om die reden zijn ook veel gerechten vegetarisch of zelfs vegan. 

Instock Den Haag

Het restaurant in Den Haag opende in 2016 en Chef Sven van der Spek vond hier zijn plekje in de keuken. Het restaurant heeft een open keuken, dat het een gezellige sfeer geeft. Het restaurant is ook heel stijlvol en warm ingericht. 

Voedselverspilling op de kaart

De kaart bestaat uit veel kleine gerechten, shared dining is hier zeker mogelijk. Wij maakte hier gebruik van. Wij kozen voor de Gerookte bloemkool, Bietenrisotto, Ceviche. Veggie Tempura en natuurlijk de huisgemaakte frietjes. Allemaal heerlijke gerechten. De ceviche was erg vers en smaakvol. Mijn favoriet gerookte bloemkool werd geserveerd op een bloemkoolpuree, heel romig en lekker. De bietenrisotto was ook erg romig, dit kwam door de sojamelk. De zoetigheid van de sojamelk proefde ik er wel in terug. Deze risotto is meer zoet dan zout.
Als dessert koos mijn vriendin voor de blondie, deze was niet koemelkvrij, maar zag er wel heerlijk uit. 

Dieetwensen en allergieën

Deze gerechten waren ook allemaal koemelkvrij. Heb je dieetwensen? Bij Instock gaan ze hier heel serieus mee om. De bediening weet van de meeste gerechten wat er in zit. Je kan hier met een gerust hart eten. 

Tijdens het diner heb je niet door dat je “afgekeurde” producten eet. Integendeel, de gerechten zijn met passie bereid en goed op smaak. Een heerlijke en vooral eerlijke keuken. Na het diner kun je bij de kassa nog nog wat zelfgemaakte granola of huisgebrouwen bier kopen. Want niks wordt hier verspild.