Griekse garnalen Saganaki

Griekse garnalen Saganaki, dit is een gerecht wat ik tijdens mijn reis in Santorini en Mykonos regelmatig op de kaart zag staan. Naast dat Griekenland een mooi land is en de eilanden stuk voor stuk prachtig waren, kun je er ook ontzettend lekker eten. Vlees, vis, groentegerechten, salades en pita’s, wat een feest. Lekker eten op vakantie is wel heel belangrijk. We kennen de Griekse keuken vooral van de Souvlaki, Gyros, feta salade, mixed-grill en natuurlijk ook de feta. De Griekse keuken is ook heel rijk aan visgerechten. Ze grillen vis vaak, zoals gegrilde zeebaars, maar ook stoofpotjes zijn hier populair. Zo at ik tijdens mijn vakantie ook een auberginestoof in tomatensaus. De Saganaki is ook een stoofgerecht van tomatensaus, maar dan met garnalen!

Garnalen Saganaki is een verrukkelijk gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Griekse keuken. Het is een eenvoudig, maar een super lekker gerecht dat gemaakt wordt grote garnalen in een kruidige tomatensaus met als laatst feta erover. Hmmm, wat een hemelse combinatie is. Het is lekker makkelijk te maken en je hebt een pan vol. Het wordt vaak geserveerd als een heerlijke mezze, een traditioneel Grieks voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht is dit heerlijk. De combinatie van de kruidige tomatensaus, de bite van de grote garnalen en het romige van de feta is fantastisch. Lekker met pita, om te dippen in de saus.

Dit gerecht is snel te maken, je staat niet langer als 20 minuten in de keuken. Hier het makkelijke recept.

Griekse garnalen Saganaki

Griekse garnalen Saganaki

Griekse garnalen Saganaki is een eenvoudig, maar een super lekker gerecht dat gemaakt wordt verse garnalen in een kruidige tomatensaus met als laatst feta erover. Hmmm, wat een hemelse combinatie is. Lekker met pita, om te dippen in de saus. Dit gerecht is makkelijk te maken, je staat niet langer als 20 minuten in de keuken.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, voorgerecht
Keuken Grieks
Porties 4

Equipment

  • 1 knoflookpers
  • 1 snijplank
  • 1 wok of hapjespan met deksel

Ingrediënten
  

  • 500 gram grote garnalen diepvies
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 st rode paprika
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 tl gedroogde peterselie
  • 2 el olijfolie
  • 1 st citroen
  • zwarte peper
  • zout
  • Een paar takjes verse platte peterselie
  • 100 gr feta

Instructies
 

  • Ontdooi de garnalen in een ruime bak koud water. Deze zijn in 10-15 minuten ontdooid.
  • Snijd de ui door de helft en snijd in dunne reepjes. Pel de tenen knoflook.
  • Snijd de paprika in blokjes.
  • Verhit in een wok of hapjespan de olijfolie. Bak de uien mee. Pers de tenen knoflook uit in de knoflookpers en bak ook mee.
  • Voeg de paprika vervolgens toe en bak 5 min mee.
  • Ondertussen dep je de garnalen droog met keukenpapier. Bak de garnalen ook mee.
  • Gooi de tomatenblokjes in de pan erbij. Voeg gelijk de paprikapoeder en gedroogde peterselie erbij. Roer goed door en laat met de deksel op de pan 10 minuten sudderen.
  • Breng de Saganaki op smaak met peper en zout.
  • Snij de feta in blokjes en strooi op het gerecht. Serveer met fijngehakte verse peterselie en schijfjes citroen.
Trefwoord #garnalen, feta, tomatensaus
Griekse garnalen Saganaki

Klik hier voor meer Griekse recepten.