Eten en wijn in de Elzas

Eind juli was ik voor een paar daagjes op een spontane trip naar de Elzas in Frankrijk. De Elzas staat bekend om de bergen, wijngaarden en wijnhuizen met uiteraard ook heerlijke wijn. Naast de Elzas bevinden zich de Vogezen, wat bestaat uit mooie bergen, bossen en dieren. In 6 uur ben je met de auto vanuit Den Haag al in de Elzas.
Tijdens mijn trip bezicht ik meerdere plaatsen in de Elzas. Ik startte in het midden van de Elzas, in het stadje Colmar. Vanuit Colmar reden we door naar het gebergte “Le Hohneck” in de Vogezen. Hier kun je heerlijk wandelen en genieten van de natuur in één van de hoogste gebergtes van de Vogezen in Frankrijk. De laatste dag sloten wij af in de grote studentenstad Strassburg ten noorden van de Elzas. Tijdens deze trip at ik op diverse plaatsen typische gerechten uit de Elzas. Daarnaast bracht ik een bezoekje aan een aantal grote wijnhuizen. Lees dit artikel verder alles te lezen over Eten en wijn in de Elzas.
Eten in de Elzas
Ik had van te voren nog geen research gedaan naar het eten in Elzas, dus ik had er ook nog geen beeld bij. Als ik aan de Franse keuken denk dan denk ik aan stokbrood, kaasjes, croissants en eend. Waar ik niet aan had gedacht is dat de Elzas grenst aan Duitsland, waardoor je veel Duitse invloeden in de gerechten vindt. Hier een paar uitschieters die ik daar heb geprobeerd.
Tarte Flambée
Een tarte flambée is eigenlijk hetzelfde als de Duitse flammkuchen. Het is een soort pizza met een dunne bodem die belegd is met crème fraiche- als saus en vlees, vis of verschillende kazen als topping. De Fransen zijn trots op dit recept en willen hier niet graag van afwijken. Ik ben bij meerdere restaurants geweest met de vraag voor een tarte flambée zonder room, maar helaas werd mij heel duidelijk gemaakt dat dát niet mogelijk is. Er is maar één restaurant geweest in de Le Hohneck waar de serveerster wel wilde navragen of dit mogelijk was. Ze kwam direct terug met het bericht dat het waarschijnlijk minder lekker is of hard wordt, maar dat maakte mij niks uit. Ik wilde die tarte flambée eindelijk eens proeven!
Mijn vriend en ik bestelde dezelfde, een tarte flambée met forel, ui en tomaat, alleen had hij wel room als basis. De tarte flambée was heerlijk en verrassend genoeg erg vullend. Volgens mijn vriend was er ook nauwelijks smaakverschil. Dus als je er één zonder roomt wilt, blijf het proberen, want het is erg lekker!
Links zie je tarte flambée zonder room, recht zie je originele met creme fraiche en kaas.
Salade met gerookte eendenborst en ganzenleverpaté
In Frankrijk zie je bijna overal gerechten met gerookte eendenborstfilet of ganzenleverpaté op het menu staan. Ook kun je overal potjes of blikjes ganzenleverpaté kopen. Ik was natuurlijk wel nieuwsgierig hoe dit hier smaakte, dus bestelde ik een salade waar beiden in zaten. De salade was gevuld met slamix gevuld met plakjes gerookte eendenborstfilet en ganzenleverpaté met wat stokbrood erbij. De slamix die ze gebruikten was wel wat saai, maar de gerookte eendenborstfilet was mild en erg lekker van smaak. De ganzenleverpaté vind ik zelf wat heftiger qua smaak, maar was op een broodje wel erg lekker. Je moet wel van lever houden, anders lust je dit niet. Ik vond het een erg leuk gerecht om te proberen, maar het is niet mijn favoriet.
Zoetigheden
Bakkers en patissiers zijn rijkelijk aanwezig in de steden in de Elzas. Bij de bakkers kun je heerlijk ontbijten. Zo vind je er een ruim assortiment aan croissantjes met verschillende vullingen en toppings, maar bijvoorbeeld ook grote zoute pretzels en roombroodjes. De patisseries zijn altijd leuk om even binnen te gaan. Hier zie je rijen met macarons en taartjes mooi uitgestald. Echt een plaatje om naar te kijken. Zo mooi, dat ik door het staren ben vergeten om een foto te maken.
Wijnhuizen in de Elzas
Naast dat ik een hoop eten geproefd heb, ben ik ook langs 2 wijnhuizen geweest om lekkere wijnen uit de Elzas te proeven. In dit gebied heb je wijnen als de Crémant D’Alsace, Pinot Gris, Gewurztraminer en de Riesling. Allemaal stuk voor stuk heerlijke soorten. Vanuit Colmar bezochten we de toeristische stad Riquewihr, waar meerdere wijnhuizen in de buurt te vinden zijn. Wij kozen ervoor om bij Domaine DOPFF AU MOULIN en Domaine Jean Sipp wijn te proeven, omdat dit twee bekende wijnhuizen zijn en op de route lagen. Wat een leuke ervaring om door de wijnvelden te lopen, lokale wijn te proeven en de eigenaren van de wijngaarden te ontmoeten. Dit is voor mij het ultieme vakantiegevoel.
Domaine Jean Sipp
Wijnhuis Jean Sipp is te vinden in het hart van de Ribeauvillé. Het wijnhuis is een familiebedrijf en is opgericht in 1416. Zij maken wijnen van de druiven uit de Elzasstreek. Naast het wijnhuis staat ook een hotel waar je kan verblijven. Ik heb hier diverse heerlijke witte, rode en mousserende wijnen geproefd. De dame kon in het Frans, Engels en Duits uitleg geven over hoe de wijnen gemaakt zijn en over de smaken. Je kan hier meerdere wijnen proberen en uiteraard ook kopen. Domaine Jean Sipp is een kleiner wijnhuis waar je rustig met een klein groepje wijnen proeft. Een leuk detail; ze hebben ook een speelhoek voor kinderen. Erg leuk voor mijn neefjes, die zich tijdens het wijnproeven dus ook vermaakten.
Domaine Dopff au Moulin
Wijnhuis Dopff is een familiebedrijf dat bestaat sinds 1574 en bevindt zich in de charmante Middeleeuwse stad Riquewihr. Naast het wijnhuis bevinden zich de wijngaarden waar de druiven van veel Dopff wijnen vandaan komen. Erg leuk om zo dichtbij de gaarden te staan. Het is een wat groter wijnhuis waar je superveel kan proeven. Er worden ook tasting-tours gegeven in het Frans, Engels en Duits. Maar ook zonder tour kun je binnenlopen en heerlijke wijnen proeven. Daarnaast verkopen zij erg leuke wijnaccessoires, zoals wijnkoelers, openers en glazen met het Dopfflogo.
Wijn drinken in Strassburg
Strassburg is weer heel anders dan de kleine stadjes of dorpjes tussen de wijngaarden. Dit is een grote, levendige studentenstad. Maar het is ook een toeristische stad.
De grootste trekpleister van de stad is de Kathedraal. Als je de brug oversteekt kom je in de plek waar alle locals uitgaan. Dit leeft heel erg door alle studenten die op vrijdag en zaterdagavond lekker op het terras zitten.
Wijnbar Café Bâle trok gelijk mijn aandacht. Met een uitgebreide wijn- en bierkaart kun je hier heerlijk de hele avond drinken en genieten van de gezelligheid om je heen.
Al met al heb ik in de korte tijd een fantastische tijd gehad in de Elzas. Dit was zeker niet mijn laatste keer in deze streek. Eten en wijn in de Elzas is fantastisch. Een aanrader voor elke wijn- en natuurliefhebber.