Zaalouk

Zaalouk is een Marokkaanse salade of dip van geroosterde aubergine en tomaten. Tijdens mijn reis door Marokko bestelde ik Zaalouk regelmatig als voorgerecht. Deze rijke, smaakvolle salade wordt gemaakt van geroosterde of gegrilde aubergine, tomaten, knoflook en een mix van specerijen. Zaalouk wordt vaak geserveerd als voorgerecht of onderdeel van een mezze (een verzameling van kleine gerechten). Ook is het een ideaal bijgerecht bij traditionele Marokkaanse hoofdgerechten zoals tajines of gegrild vlees. Zo smaakvol en heerlijk om vers Marokkaans brood door te dippen. I love it! Ik ben sowieso gek op de Marokkaanse keuken, klik hier voor meer Marokkaanse recepten.

De oorsprong van zaalouk ligt in de eeuwenoude Marokkaanse keuken, die beïnvloed is door Berberse, Arabische, Andalusische en zelfs Ottomaanse tradities. Zaalouk is net als veel Marokkaanse gerechten gemaakt simpele ingrediënten die met de juiste door het gebruik van kruiden en specerijen zoals komijn, paprika, kurkuma en een beetje pittigheid zorgen voor een heerlijk gerecht.

Zaalouk maak je door aubergines, tomaten en paprika te roosteren. Dit kan gewoon in de oven. Dit breng je op smaak met knoflook en specerijen zoals komijn, gerookte paprika, en kurkuma. Je bakt het samen op en stampt het fijn. Lekker met olijfolie, chilipeper en verse koriander en peterselie. Dit gerecht is helemaal vegan en zo smaakvol. Hmmmm. Lees hier het makkelijke recept.

Zaalouk

Zaalouk

Zaalouk is een Marokkaanse salade of dip van geroosterde aubergine en tomaten. Deze rijke, smaakvolle salade wordt gemaakt van geroosterde of gegrilde aubergine, tomaten, knoflook en een mix van specerijen. Zaalouk wordt vaak geserveerd als voorgerecht of onderdeel van een mezze (een verzameling van kleine gerechten). Ook vormt het een ideale bijgerecht bij traditionele Marokkaanse hoofdgerechten zoals tajines of gegrild vlees. Zo smaakvol en heerlijk om vers Marokkaans brood door te dippen. I love it!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Salade
Keuken marokkaans
Porties 4

Equipment

  • 1 bakplaat
  • 1 vel bakpapier
  • 1 snijplank
  • 1 wok of hapjespan
  • 1 stamppotstamper

Ingrediënten
  

  • 2 st grote aubergines
  • 3 st grote tomaten
  • 1 st paprika
  • 1 st rode chilipeper
  • 1 st rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • Een paar takjes verse koriander
  • 3 el olijfolie
  • zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Bak de bakplaat uit de oven en leg hier een vel bakpapier op.
  • Was de aubergines, tomaten, paprika en chilipeper. Leg deze groentes in zijn geheel op de bakplaat. Rooster de groente voor 30 minuten. Draai halverwege de aubergines om.
  • Ondertussen snijd je de uien fijn. Pel de tenen knoflook.
  • Haal de groentes uit de pan en laat een beetje afkoelen.
  • Vervolgens pel je de schil van de aubergines eraf. Snijd de geroosterde groentes in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijst van de chilipepers en snijd deze ook fijn.
  • Pak een pan en schenk hier 2 el olijfolie in. Bak de groente kort. Voeg de rode ui en knoflook toe. Vervolgens schep je de komijn, paprikapoeder, komijn en zout toe. Bak mee.
  • Hak de koriander fijn en voeg de helft toe aan het mengsel.
  • Als alle groente zacht zijn, schep je dit in een ruim schaal. Prak met een vork of stampotstamper de ingrediënten tot een zachte salade.
  • Roer als laatst 1 el olijfolie en de rest van de koriander erdoor.
Trefwoord aubergine, koriander, paprika, tomaten
Zaalouk

Klik hier voor meer recepten van salades en smeersels