Wijncursus bij Wijnklas Den Haag

Intro

Weten, Ervaren, Genieten. Dat is waar de korte wijncursus van Wijnklas om draait. Onlangs mocht ik kennis maken met een basis wijncursus van Wijnklas. Ik houd van een lekker wijntje op zijn tijd en het leek mij erg leuk om hier meer over te leren. Dit kan bij Wijnklas.

Over wijnklas

Wijnklas bestaat sinds 2017 en is opgericht door Lucien. Hij heeft passie voor wijn en heeft een brede achtergrond in de levensmiddelentechnologie. Hij werkte bij diverse bedrijven en doceerde bij Inholland, onder andere over wijntechnologie. Dit vond hij zo leuk, dat hij besloot hier zijn werk van te maken en Wijnklas startte. Hij geeft nu wijnproeverijen, korte wijncursussen en SDEN-wijncursussen.

Wijnklas de winkel

Sinds juni 2022 heeft Wijnklas de winkel geopend. In deze mooie winkel in de vernieuwde Weimarstraat 364 in Den Haag. In deze wijnwinkel vind je wel meer dan 200 soorten wijn van over de hele wereld.

Lucien staat zelf in de winkel en adviseert je met alle liefde aan de juiste wijn. De wijnen variëren tussen de € 9,- en € 90,- euro, dus voor ieder wat wil. De winkel is geopend van woensdag t/m zaterdag van 11 tot 18 uur.

Ook de cursussen en proeverijen vinden plaats in de winkel. Achterin de winkel is er een grote ruimte voor de professionele cursussen.

De wijncursus

Bij binnenkomst van de korte wijncursus werden we ontvangen met een glaasje bubbels. Samen met 6 anderen geïnteresseerde volgde ik de wijncursus. We namen plaats aan een grote tafel waar een notitieboekje, water en wat hapjes klaar stonden.

De cursus was opgedeeld in een introductie, uitleg verschillende wijncursussen en natuurlijk over de wijn zelf. Zo leerde je wijn proeven en smaken herkennen. Dit deden wij met een aromawiel. Wist je dat wijn niet alleen naar fruit of hout kan ruiken, maar zelfs naar groente of leer? Erg leuk om te weten. We vergeleken ook twee verschillende wijnen, zonder van te voren te zien welke fles het had. Dit heeft blind proeven. Ook wijn-spijs uitleg kwam aan bod. Heel handig om te weten wat je moet serveren bij je gerecht. Dit werd getest door een korte quiz testen.

Over een aantal wijngebieden gaf Lucien wat extra uitleg, waaronder gebieden in Frankrijk, en Italië. De druiven in deze gebieden zijn werden ook extra uitgelicht. Zo kregen we uitleg over het klimaat van de gebieden en hoe dat de smaak van druiven beïnvloed, maar ook over het mixen van druifsoorten. Als laatst werd er aandacht besteed aan etiketten en hoe dit de keuze en de prijs soms beïnvloed.

Conclusie

In +/- 3 uurtjes heb ik veel algemene basisuitleg over wijn gekregen. De cursus was leuk en afwisselend. Naast de theorie proefde we ruim 9 wijnen. Mijn favoriet van de avond was de Southbank Sauvignon Blanc Marlborough uit Nieuw Zeeland. Ik ben gek op Sauvignon Blanc Marlborough en pikte deze er ook direct uit! Na de cursus borrelden wij nog even na met de andere cursisten. De korte wijncursus bij Wijnklas is een perfecte instapcursus om meer over wijn te weten te komen.

Krijg jij nu ook zin om deel te nemen aan de volgende wijnproeverij of een proeverij bij jou thuis of op het werk? Kijk op de site. Meer interesse in de wijncursussen? Daarvoor kan je je nu opgeven.