South African Flavours bij Promenade Food Festival

South African Flavours proeven tijdens het Promenade Food Festival. Op uitnodiging van Anniepannie maakte ik kennis met dit festival. Hier kregen we een Zuid-Afrikaans diner, bereid door chef en voormalig deelneemster van Masterchef Zuid-Afrika Abigail Mbalo uit Kaapstad. Vol verwachting en nieuwsgierigheid ging ik naar het Crowne Plaza Hotel in Den Haag. Ik proefde dingen als vetkoek, gerookte paddestoelen en Chicken lollipop. Lees hier meer over mijn avond.

Promenade Food Festival

Het Promenade Food Festival is een maandelijks festival georganiseerd door het Crowne Plaza hotel. Een festival wat voor mij nog onbekend was. Het diner wordt gehouden in hun eigen restaurant Brut, in samenwerking met Chef Sido de Brabander. Elke maand staat in het teken van een land. De ambassade van het land en het hotel creeëren samen een 2 tot 4 daags festival, waar zij de één van de beste chefs van het land laten overvliegen om samen met Sido een traditioneel diner neer te zetten. Kijk hier welke landen de komende maanden gepland zijn.

De Zuid-Afrikaanse Chef – Abigail Mbalo

In september was het de beurt aan Zuid- Afrika. Chef Abigail Mbalo, van restaurant 4Roomed eKasi uit Kaapstad, kwam naar Den haag om drie dagen haar gerechten te delen. Als voormalig deelnemer van Masterchef Zuid-Afrika, waren mijn verwachtingen hoog. Abigail Mbalo is een lieve, spontane en hardwerkende vrouw, die ons in een notendop, over haar verleden en passie vertelde.

South African Flavours streetfood

Tijdens een uitgebreid diner maakte ik voor het eerst kennis met de Zuid-Afrikaanse keuken. Bij ontvangst kregen wij een typische Zuid-Afrikaans streetfood, vetkoek. Deze vetkoek was gevuld met een vegetarische curry. Heerlijk, de vulling deed mij denken aan Indiase samosa, maar dan in een oliebol. Vervolgens kreeg ik een mini broodje met vegagehakt. 

South African Flavours diner

Vervolgens namen wij plaats aan tafel. De hoofd serveerster kwam direct naar mij toe en vertelde dat ik, i.v.m. mijn allergieën, een aangepast voorgerecht kreeg en de rest van het menu ook onder controle was. Wat een topservice, ik heb zelf niets hoeven vragen. Het diner startte met een bietensalade en schuim van naartjie (een soort mandarijn). Daarbij kregen we gerookte paddestoelen. Man, wat was dat lekker en het zag er heel gaaf uit. 

Het hoofdgerecht was een bord vol met chicken lollipop, aardappel in komijn gebakken, rijst met vegagehakt, polenta, tagliatelle van spinazie en prei, tempura veggies en een heerlijke jus. Wat een heerlijke diner was dit. Een grote portie, die ik toch helemaal heb opgegeten. Ook bij het dessert hadden ze wat moois voor mij gemaakt. Bij elke gang kregen wij een passende Zuid- Afrikaanse wijn. 

Ik was positief verrast door het lekkere diner. Bepaalde ingrediënten en smaken van het diner hadden voor mij iets weg van de Surinaamse keuken. Hier heb je natuurlijk ook veel Afrikaanse invloeden. Ik was de hele avond nog aan het nagenieten van dit diner. Je bent na zo’n avond echt een ervaring rijker. Ik kom graag een keer terug naar Promenade Food Festivals om ook van andere keukens te proeven. In oktober is het de beurt aan Peru!