Peruaanse quinoasoep

Deze Peruaanse quinoasoep, Sopa de Quinua , is een supergezonde én heerlijke vegan soep. Ik proefde ‘m voor het eerst tijdens mijn Rondreis naar Peru op het eiland Taquile, midden in het indrukwekkende Titicacameer. Dit meer ligt op ruim 4.200 meter hoogte, het hoogste ter wereld! Vanaf Puno kijk je zo richting Bolivia.
Op Taquile wordt deze traditionele soep nog steeds gegeten door de lokale bevolking. Het is een voedzaam eenpansgerecht met quinoa (de beroemde superfood!), verse groenten en typische smaken uit de Andes zoals komijn, oregano en koriander. Ik was meteen verkocht. In eerste instantie deed het me denken aan linzensoep, maar de smaak is toc anders.
Over Quinoa
Quinoa is een eeuwenoud gewas uit de Andes en zit bomvol vezels, antioxidanten en vitamine A. Samen met aardappel of zoete aardappel, selderij, wortel en kruiden vormt dit een verwarmend en voedzaam soepje. De geheime smaakmaker? Ají Amarillo-pasta – een gele chili met een fruitig, aards aroma die zorgt voor die typische Peruaanse kick. Ik nam een paar zakjes mee uit de lokale supermarkt in Peru, maar je kunt het ook zelf maken van gele pepers. Lees hier meer over Eten in Peru.
Deze soep is puur, vol smaak en echt comfort food. Je maakt ’m met simpele ingrediënten zoals ui, knoflook, aardappel, quinoa en kruiden. Het is makkelijker te maken dan je denkt. Lees hier het makkelijke en gezonde recept!

Peruaanse quinoasoep
Equipment
- 1 soeppan
- 1 snijplank
- 1 zeef
Ingrediënten
- 110 gr quinoa
- 2 el Ají Amarillo pasta
- 1 st ui
- 2 st wortelen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 st aardappelen
- 2 tenen knoflook
- 3 st bouilonblok
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl komijn
- 3 takjes verse koriander
- 1 st limoen
- 2 el zonnebloemolie
Instructies
- Spoelde quinoa in een zeef goed onder koud water tot het water helder is.
- Snijd de uien fijn. Pel de tenen knoflook en hak fijn of pers door de knoflookpers.
- Was de wortels en snijd heel fijn. Was ook de aardappel en snijd in kleine dobbelsteentjes.
- Was de stengels bleekselderij en snijd fijn.
- Verhitolie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot deze zacht is.
- Roer de komijn door en voeg vervolgens aardappel, wortel en selderij toe. Bak nog 2 minuten mee.
- Schep de oregano erbij en giet 1,5 liter water erbij. Gooi de bouillonblokjes erbij.
- Zet het vuur laag en laat 5–8 minuten sudderen tot de groenten licht gaar zijn
- Roer de quinoa erdoor en laat nog 12–15 minuten meekoken tot de quinoa naar boven komt.
- Mengde Ají Amarillo-pasta erdoor en haal van het vuur.
- Hak de koriander fijn en serveer per kom.
- Knijp een beetje limoen uit over de kommen.

Klik hier voor meer soeprecepten










