Restaurant Luna, de authentieke Afghaanse keuken in Scheveningen

Bij restaurant Luna in Scheveningen kun je genieten van de authentieke Afghaanse keuken. De Afghaanse culinaire traditie is wellicht niet bij iedereen in Nederland bekend, maar het is zeker de moeite waard om te ontdekken. Deze keuken is een smaakvolle mix van invloeden uit de Indiase en Midden-Oosterse keukens, en deze invloeden vind je terug in de gerechten met hun overvloed aan specerijen en verse kruiden.

In de houtskoolovens worden vers gebakken platbroden bereid, terwijl gerechten zoals bolani, lamsschenkel en kip kebab je smaakpapillen verwennen. Het stijlvolle en ruime restaurant, naast het Kurhaus, biedt een gezellige sfeer voor een heerlijk diner. In dit artikel vertel ik je alles over Afghaans dineren bij restaurant Luna. 

Over Restaurant Luna

Restaurant Luna heeft een mooi plekje bemachtigd, namelijkaan de Gevers Deynootweg, naast het Kurhaus,. Je weet wel, naast de fontein. Een ideale plek om in de zomer plaats te nemen of het terras en bij slechter weer in het mooie sfeervolle restaurant.  Het restaurant heeft veel tafels en bij binnenkomst valt je oog direct op de mooie banken en roze stoelen, die heel lekker zitten. Bij de ingang van het restaurant pronkt de grote bar, waar lekkere cocktails en mocktails worden gemaakt.

Het restaurant heeft een open keuken met glas ertussen. Zo kun je de chefs aan het werk zien, maar ruik je niet de hele dag naar eten. De chefs bereiden hier het vlees vers op de houtskoolgrill en maken het brood de hele avond door vers in de houtskoolovens. Zo leuk om te zien. 

De Afghaanse keuken

De Afghaanse keuken is een rijke mix van invloeden uit Perzië, Centraal-Azië en India, gevormd door de diverse culturen en de historische rol van Afghanistan op de Zijderoute. Het draait om basisgewassen zoals tarwe, maïs, gerst en rijst, samen met vruchten, groenten en zuivelproducten zoals melk, yoghurt, granaatappels en druiven. Rijst en naanbrood zijn de hoofdrolspelers in de dagelijkse maaltijden. Thee is een belangrijk aspect van gastvrijheid, wat de hele dag door gedronken wordt. 

Dineren bij Restaurant Luna

Bij restaurant Luna kun je van alles kiezen van de kaart. De Afghaanse gerechten worden gekruid met een mix van traditionele specerijen zoals kurkuma, gember, knoflook en komijn. Bekende Afghaanse gerechten zijn Kabuli palaw, een rijstgerecht met rozijnen, wortelen, noten en lams- of rundvlees, evenals geurige rijst, kruidige gehaktballen, linzensoep en gevulde mantu’s (gestoomde deegbuideltjes met groenten en gehakt, geserveerd met yoghurt en spliterwtensaus). Ook de Bolani (gevuld brood wat lijkt op roti), Kebab en Mantu zijn populair. 

Wij kregen een mix van de kaart op tafel. We begonnen met drie soorten Bolani, Kacholu, Gandana en Kadoe. Deze waren gevuld met aardappel, prei of pompoen. Ook verscheen er op tafel de Sambosa kip, die leek op de Indiase samosa, maar was van binnen verrassend toch anders. Goed gevuld met veel pulled chicken en zonder aardappelen. Daarnaast knabbelden we aan de Pakaura, krokant gefrituurd aardappelschijfjes, bloemkool en aubergine.

Voor de hoofdgerechten werden we verrast met diverse gerechten zoals de lamsschenkel, Kip kebab, rijst, okra, mantu en nog veel meer lekkers. Wat een feestmaal stond hier op tafel. Alle gerechten waren rijk van smaak, vers en heel lekker! 

Je kunt zelf wat van de kaart kiezen, maar je kunt je ook laten verrassen met een rijsttafel met verschillende gerechten, zoals wij kregen. Leuk om te doen, omdat je op deze manier ook gerechten proeft die je zelf niet gelijk zou kiezen. 

Dieetwensen en allergieën

Heb je dieetwensen of allergieën, geef dit aan bij de bestelling. Het personeel is op de hoogte welke gerechten geschikt zijn en overlegt dit ook met de keuken. Door mijn koemelkallergie kregen wij veel gerechten ook zonder yoghurt geserveerd, zodat ik van alles kon proeven. Top service dit! En al het vlees op de kaart is Halal. 

Wat een leuke kennismaking met de Afghaanse keuken was dit. Ik genoot van de cocktails, lekkere gerechten en fijn personeel.  Restaurant Luna is een mooi en sfeervol restaurant, waar je authentieke Afghaanse gerechten kunt proeven. Een aanrader of iedere ontdekker van de wereldkeuken.

De authentieke Afghaanse keuken bij restaurant Luna

Klik voor meer restaurant reviews in Den Haag