Brinjal Bhaji – Indiase aubergine curry

Brinjal Bhaji is een Indiase aubergine curry. De Indiase keuken is zó veelzijdig en smaakvol. Er zijn talloze soorten curries romige, pittige, kruidige, vega of met vlees. Allemaal hebben ze hun eigen karakter. Van een zachte Chicken Korma tot een pittige verga Jalfrezi, een kruidige Saag Lam, een klassieke Aloo Gobi of een geurige Chicken Zafrani. En toch proef je in elk gerecht die basis van specerijen en simpele ingrediënten.

Ik heb er inmiddels al heel wat geprobeerd, maar de Indiase keuken blijft me verrassen. Er duikt altijd wel weer een nieuwe variant op die ik nog niet kende. Zoals deze vegan curry met aubergine als stralend middelpunt. Door de aubergines eerst te roosteren, krijgen ze een stevige bite en een diepe, volle smaak. Die combineert perfect met zacht gebakken uien, tomaat en een geurige mix van specerijen zoals komijn, kurkuma en garam masala.

Het resultaat? Een rijke, goed gevulde curry die je prima kunt combineren met andere gerechten met vlees of vis, maar ook heel goed in z’n eentje overeind blijft. Serveer ‘m met warme naan en wat basmatirijst. Zo heb je een voedzame, kruidige maaltijd die ook nog eens heerlijk is. Lees hier het makkelijke recept.

Brinjal Bhaji - Indiase aubergine curry

Brinjal Bhaji – Indiase aubergine curry

Brinjal Bhaji, een heerlijke Indiase aubergine curry , helemaal vegan, met stukken aubergine. Geroosterd en gebakken met kruiden, ui en tomaat. Lees hier het makkelijke recept.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 4

Equipment

  • 1 snijplank
  • 1 ovenschaal
  • 1 vel bakpapier
  • 1 braadpan of wok

Ingrediënten
  

  • 2 grote aubergines
  • 2 st uien
  • 4 tenen knoflook
  • 2 st rode chilipepers
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 10 takjes verse koriander
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl suiker
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Haal de bakplaat uit de oven en leg hier een vel bakpapier op. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de aubergine in blokjes, doe ze in een grote kom en besprenkel met zonnebloemolie. Roer goed door tot de aubergine bedekt is.
  • Leg de aubergineblokjes op de bakplaat en bestrooi met zout en peper. Bak ongeveer 20 minuten,
  • Snijd de ui en knoflook fijn.
  • Verhit ondertussen olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze 5 minuten tot ze zacht zijn, onder regelmatig roeren.
  • Haal de korianderblaadjes van de steeltjes, bewaar de blaadjes voor garnering en hak de steeltjes fijn om te koken.
  • Zodra de uien zacht en goudbruin zijn, voeg je de koriandersteeltjes, knoflook en chilipeper toe en roerbak je het geheel 2 minuten.
    Wil je de curry niet te pittig, verwijder dan de zaadjes uit de chilipeper!
  • Roer de kurkuma en komijn erdoor en bak mee.
  • Vervolgens voeg je de tomatenpuree toe en maak zo je currypasta.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en een schepje suiker.
  • Als de saus borrelt, voeg je de aubergineblokjes toe. Roer even mee.
  • Garneerde curry met verse korianderblaadjes.
Trefwoord aubergine, curry, indiaas, vega, vegan