Beste voeding voor een gezond stel hersenen

Hoewel je hersenen maar 2% van je lichaamsgewicht vormen, verbruikt het maar liefst 25% van je energie. Daarbij gebruiken ook nog eens 20% van alle zuurstof en bloed in je lijf. Belangrijk genoeg dus om eens na te denken over de beste voeding voor een gezond stel hersenen.

Balans

Het allerbelangrijkste voor het brein is dat je in het algemeen gezond voedsel eet, in de juiste verhoudingen. Als het hele lichaam immers de juiste voeding krijgt, voorkom je dat er in bepaalde gebieden tekorten ontstaan. In het geval er tekorten ontstaan, gaat dit vaak ten koste van de energie die nodig is voor een goed functioneren van de hersenen.

De juiste vetten

Het menselijk brein bestaat voornamelijk uit vetten. Maar liefst 60 procent van het drooggewicht van het brein bestaat uit vet. Daarvan bestaat 35 procent uit meervoudig onverzadigde vetten, waaronder voral omega-3 vetzuur DHA en omega-6 vetzuur arachidonzuur. Dit arachidonzuur kan het menselijk lichaam onder andere produceren uit linoleenzuur.

Het is dan ook slim om voor gezonde vetten te zorgen. Daarvoor heb je onder andere linoleenzuur en omega-3 vetzuur DHA nodig.Β  Denk hierbij aan een avocado, maar ook aan bijvoorbeeld zaden en vette vis zoals een makreel. Deze voedingsmiddelen bevatten immers die bekende omega-3-vetzuren die zo belangrijk zijn voor de hersenen. Het helpt het brein goed te blijven functioneren en men zegt dat het ook de communicatie tussen de neuronen ondersteunt. Linoleenzuur vind je in plantaardige oliΓ«n, zoals zonnebloemolie, koolzaadolie, olijfolie en druivenpitolie.

Visstoof met paprika en kabeljauw

Eiwitten

Eiwitten kunnen ook niet ontbreken op de menukaart als je met voeding goed voor je hersenen wil zorgen. Hersenen hebben namelijk aminozuren nodig voor het produceren van neurotransmitters. De neurotransmitters bevorderen de communicatie tussen neuronen. Er zijn een heleboel voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren, bonen, soja en linzen. Inspiratie nodig? Op de link vind je diverse eiwitrijke recepten.

Vitamine B

Een belangrijke rol speelt ook vitamine-B. Dit zit onder andere in bladgroenten, noten, zuivelproducten, zaden, volkoren granen en eieren. Vitamine B helpt bij het produceren van energie en draagt bij aan een mentaal goede stemming. Verder heeft het een positieve invloed op de cognitieve functies. Vitamine B vind je in diverse groente als spruitjes of paksoi.

Antioxidanten

Antioxidanten verminderen ontstekingen en beschermen hersencellen tegen schade. Dus ook antioxidanten zijn van belang voor goed functionerende hersenen. Je vindt antioxidanten onder andere in chocola, groene bladgroenten en bessen.

Suiker minderen

Ten slotte kan het ook zeker helpen om te minderen met toegevoegde suiker. Een te veel aan suiker zorgt namelijk mogelijk voor ontstekingen en schade aan de cellen in je brein. Minder suiker kan ook ervoor zorgen dat cognitieve taken beter kunt uitvoeren.

Salade met kip, aardbeien, appel en geitenkaas

Tip: Meer over brainfood lees je hier.

Deze blogpost betreft een samenwerking