Alles over Tabasco pepersaus

Tabasco, wie kent deze pittige smaakmaker niet? Het kleine flesje dat wereldwijd bekend staat als dé pepersaus. Tabasco wordt gebruikt als topping, maar wist je dat je hier mee kan koken? Tabasco pepersauzen zijn in Nederland al in 6 varianten verkrijgbaar, van mild tot erg heet. Afgelopen week was ik uitgenodigd voor het Tabasco- event in Smokey Goodness in Delft. Hier proefde ik alle Tabasco varianten. Er volgde een uitgebreide lunch met gerechten met Tabasco, bereid door Chef Jord Althuizen. In dit artikel vertel ik je alles over Tabasco. 

Tabasco

Tabasco, de Amerikaanse pepersaus dat bestaat sinds 1868, wordt al jaren op dezelfde manier geproduceerd. De pepers worden gezaaid met Capsicum frutescens pepers. De zaadjes voor deze pepers zijn afkomstig uit Mexico en de V.S. Zodra de zongerijpte pepers de perfecte dieprode kleur hebben worden zij handmatig geplukt. In de fabriek worden de pepers fijngemaakt en gemengd met Avery Island zout. De eerste pepersaus was de rode, de original. Nu ruim 150 jaar later zijn er veel meer smaken. 

Soorten Tabasco

De groene pepersaus is de milde variant. Deze saus is gemaakt van jalapenos en is lekker bij Mexicaanse gerechten, vis en fruit etc. De Chipotle saus, gemaakt van gerookte jalapeno’s, is lekker bij vlees, burgers en chocolade. De Tabasco original wordt gebruikt als topping voor op de pizza, pasta en andere gerechten De Tabasco Habanero, gemaakt van habaneropepers is een stuk heter en is lekker bij chickenwings en barbecuegerechten. De heetste is de Tabasco Scorpion. Een klein aantal genodigden, waaronder ik, durfde deze te proeven. Het is erg pitt, maar heel lekker! De nieuwe variant is de Tabasco Sriracha, de Aziastische variant. Lekker op streetfood, als dip of bij Aziatische gerechten.

De bites


Tijdens de uitleg kregen wij heerlijke bites te proeven, bereid met Tabasco. Wist je dat je zelfs cocktails met Tabasco kan maken? Ik dronk een virgin Margarita met tabasco. De eerst bite bestond uit frisse couscous met feta, limoen en groene tabasco. Hierna volgde een gegrilde oester met granaatappelpitjes en bruschetta met hummus, courgette en bessen.

De Tabasco Lunch

Na de bites namen wij plaats aan tafel waar de Tabasco lunch volgden. Als starter kregen wij taco’s met fried chicken en falafel met salsa. Het tussengerecht, mijn favoriet, was de gerookte zalm van de barbecue. De zalm wordt met het plankje bereid op de barbecue. De wortel die ik als hoofdgerecht kreeg (als vervanger voor de steak) was wel teleurstellend en niet erg smaakvol. Het prachtige dessert maakte dit helemaal goed. Pittig ijs, met merengue en gemarineerde mango, wat een smaken!

Zoals je leest leerde ik veel over Tabasco geleerd en raakte ik geïnspireerd over wat je hier nog meer mee kunt doen.