Tjap tjoy met garnalen

Tjap Tjoy met garnalen, een klassieker uit de Chinese keuken, boordevol groente en smaak. Dit eenpansgerecht is een van mijn favorieten: knapperig gewokte groenten met sappige garnalen in een rijke, lichtgebonden saus. In de Surinaamse keuken, waar Chinese invloeden duidelijk zichtbaar zijn, wordt Tjap Tjoy vaak gegeten met Surinaamse nasi, bami of witte rijst. Ohh ik ben er zo dol op.
Tjap Tjoy betekent letterlijk ‘gemengde groente’ en dat is precies wat het is: een kleurrijke mix van bijvoorbeeld paprika, broccoli, champignons, peultjes en taugé. Je maakt het helemaal naar smaak, met wat je in huis hebt.
Het mooie aan dit gerecht is dat het snel op tafel staat, voedzaam is én je eindeloos kunt variëren. Door de groenten kort te wokken op hoog vuur blijven ze lekker knapperig en vol van smaak. Je maakt de saus op basis van sojasaus, oestersaus en een beetje maïzena om het licht te binden. Dit recept is perfect voor doordeweeks, maar ook ideaal als bijgerecht bij een etentje. Een lekkere en gezonde manier om meer groenten te eten!
Wist je dat je dit gerecht heel makkelijk zelf kunt maken, zónder pakjes of zakjes? Met een paar basisingrediënten zoals sojasaus, oestersaus en maizena maak je in no-time een heerlijke saus. De groente kort wokken op hoog vuur, zodat alles lekker knapperig blijft en de smaken goed behouden blijven. Ik maak vaak Tjap Tjoy met kip of Vegetarische Tjap Tjoy. Deze versie met garnalen is lekker licht, gezond en ideaal voor een doordeweekse dag.
Lees hieronder het makkelijke recept en geniet van dit heerlijke Chinese groentegerecht, Tjap Tjoy met garnalen.

Tjap Tjoy met garnalen
Equipment
- 1 wok
- 1 snijplank
Ingrediënten
- 500 gr grote garnalen ontdooid
- 1 st ui
- 2 tenen knoflook
- 3 st paprika
- 1 bak champignons
- 2 el zonnebloemolie
- 2 el lichte Chinese sojasaus
- 2 el oestersaus
- 1 tl gemberpoeder
- 2 tl maizena
- 1 st bouillonblok
Instructies
- Snijd de ui door de helft en daarna in dunne halve ringen.
- Snijd de paprika’s in lange repen en de champignons in plakjes.
- Schenk de zonnebloemolie in een wok en bak de uitjes tot ze glazig zijn. Pers de knoflook uit. Voeg de paprika’s toe
- Na 10 minuten voeg je de champignons toe.
- Voeg de sojasaus, oestersaus toe. Strooi de gemberpoeder erbij en verkruimel het bouillonblokje. Laat dit +/- 10 minuten meekoken De groente moet nog stevig en knapperig blijven.
- Roer de garnalen erdoor tot ze roze zijn. Roer ook de taugé mee.
- Roer op het eind de maïzena in een klein kopje water. Schenk dit bij de Tjap tjoy en roer goed door.

Klik hier voor meer recepten met garnalen