Have a Royal Winter in Den Haag – De leukste hotspots voor rond kerst

Have a Royal Winter in het mooie Den Haag. In de hofstad Den Haag beleef je elke december Have a Royal Winter. Tijdens Have a Royal Winter kun je ontzettend veel leuke dingen in en rondom het centrum doen. Elk jaar is het een feest en dit festival wordt jaarlijks groter. Zo kun je naar de Royal Christmas Fair, de Schaatsbaan, een historische stadwandeling volgen, kerstshoppen op Noordeinde of de Passage en een verlichtte fietstour door het centrum doen. Pak de Historische tram naar Scheveningen en bewonder de ijssculpturen, bezoek Madurodam in kerstsfeer of neem een kijkje in het luxe Kurhaus hotel op Scheveningen. In dit artikel vertel je alles over Royal Winter in Den Haag.

Have a Royal Winter in Den Haag

The Royal Christmas Fair

The Royal Christmas Fair is wel één van de grootste kerstmarkten van het land, jaarlijks gevestigd op het mooie Lange Voorhout. De kerstmarkt is jaarlijks open t/m 23 december. Op deze markt staan ruim 110 huisjes kersthuisjes waar je ambachtelijke en kerstproducten kunt kopen. Je vind hier kazen en worsten, zeepjes, veel kerstversiering, maar bijv. ook lederen tassen en zakmessen. Vooral in de avond is dit heel sfeervol.

Krijg je tussendoor trek? Er staan genoeg tentjes waar je allemaal lekkers kan scoren. Bij Duck & More koop je heerlijke duck hotdogs en pekingeendloempia’s, foodtrucks met boerenfriet, Oost-Europese Tredlnik of Chimney, Duitse braadworsten, Flammkuchen, taco’s en noem maar op. Voor een gluhwein of wijntje kun je terecht bij de bars in het midden van de markt. In het programma van de Fair vind je diverse leuke shows als kinderkoortjes en Christmas Carols. De kerstman loopt hier rond, dus schroom je niet om daar mee op de foto te gaan. In de avond is het Lange Voorhout romantische verlicht, hier ook ‘s avonds een mooie wandeling maken. Elk jaar struin ik graag de Royal Christmas Fair over, echt een uitje! 

Christmas shopping in het centrum

Het centrum van Den Haag is niet alleen mooi verlicht, het is namelijk ook ideaal voor Christmas shopping. De passage pronkt met een grote kerstboom en hier kun je lekker droog en warm shopping in één van (speciaal)zaken als kookwinkel DOK, boekhandel van Stockum of Simon Levelt.

Het Noordeinde, de straat voor Royal Shopping, heeft ook genoeg (luxe) winkels die met de kerst extra uitpakken. Il Regalo, de interieur en lifestyle winkel, is de plek voor vrolijke en stijlvolle kerstversiering.

Het Appeltaartgevoel is één van de gezelligste winkels van het Noordeinde voor cadeautjes. Kaarsen, kerstversiering, leuke spelletjes, theesetjes, boekjes, van alles is hier te vinden.

Fietstour met Cycle and the City

Bij Cycle and the City kun je een 4,5 urige fietstour doen door Den Haag. Je ziet alle trekpleisters van de stad en leert veel over de historie van Den Haag. Het leuke aan deze fietstour is dat alle fietsen goud en verlicht zijn. Je fietst als een verlichte stoet door de donkere straten.Dit is een heel mooi gezicht is. Ik volgde een kortere versie van de tour en ontdekte verborgen Haagse schatten in het centrum. Wist je dat er op de Oude Molstraat, tegenover Salsaschool La Bodeguita, een verscholen kapel zit?. Dit was mij nooit opgevallen, terwijl ik hier vaak kwam. Prachtig om te zien.

Have a Royal Winter in Den Haag
Verstopt kapelletje in de Oude Molstraat

The Hague Highlights

Een aantal dagen in december kun je op meerdere plekken in het centrum The Hague Highlights verwonderen. Op het Mauritshuis zijn meerdere kunstwerken uit het museum op de gevel afgebeeld, zoals het Meisje met de Parel van Vermeer. In het binnenhof speelt er op de gevel van de Ridderzaal een film over de democratie van Nederland. Elke 15 minuten begint de 8 minuten durende film opnieuw. Een aanrader om langs te lopen en te bekijken. Kijk hier welke dagen The Hague Highlights getoond worden.

Historische tram tijdens Have a Royal Winter in Den Haag

Misschien heb je de Historische tram weleens voorbij zien rijden. In deze tram kun je in bepaalde seizoenen door Den Haag reizen. Het audiosysteem in de tram vertelt je over de plekken waar je voorbij rijdt. Dit is in meerdere mogelijk, maar het leukste vond ik wel in het Haags. Met de tram kun je vanuit het centrum naar Scheveningen. Een mooie en ook leerzame route, zonder tussenstops! 

In het thema van Have a Royal Winter zijn door Den Haag diverse grote (in het donker verlichtte) beelden door de stad en op Scheveningen. Kijk hoe enorm deze beer naast mij is.

Have a Royal Winter in Den Haag

De Schaatsbaan op Scheveningen

Jaarlijks vind je in december ook de grote schaatsbaan op Scheveningen. Op het Kurhausplein staat deze grote schaatsbaan, dat onderdeel is van het Cool Event.  Populair bij de jeugd en toeristen en altijd druk. Schaatsen kun je hier huren. Wil je daarna opwarmen? Bij de omliggende restaurants kun je terecht voor een warme chocolademelk. 

IJssculpturen Expositie

De ijssculpturen expositie is een onderdeel van het Cool Event. Deze vind je op de boulevard van Scheveningen bij in een overdekte ruimte naast de Pier. Elk jaar is er een ander thema aan bod. Het thema van de ijssculpturen expositie zoals “Frozen Magic” (2019) of “Art in Ice” (2022). Een tip, het is daar binnen heel koud, dus kleed je warm.

Bezoek het Grand Hotel Amrâth Kurhaus

Het Kurhaus, het prominenten hotel aan de boulevard van Scheveningen, gevestigd in een monumentaal pand uit 1818. Iedereen kent dit luxe – sterrenhotel. Veel nationale en internationale gasten logeerden hier. Wist je dat je hier ook (gratis) naar binnen kan en de indrukwekkende Kurzaal, die altijd in intact is gebleven, bewonderen? Ervaar de magie van de decembermaand bij Grand Hotel Amrâth Kurhaus.

Madurodam in kerstsfeer

Ook Madurodam is leuk om in de winter te bezoeken. Madurodam is sfeervol aangekleed met ruim 65.00 kerstlampjes. Ook rondom de bekende miniatuurgebouwtjes vind je de kerstsfeer terug. Een leuk uitje voor het hele gezin.

Zoals je leest is er genoeg te doen deze winter in Den Haag. Ik ben blij om in deze stad te wonen met zoveel leuke activiteiten. Op The Royal Christmas Fair zie je mij deze weken wel vaker rondlopen. Veel plezier en vast een hele fijn kerst! Have a Royal Winter in Den Haag.

Have a Royal Winter in Den Haag

Lees hier meer over Haagse hotspots?