Coq a la bière, kipstoof in bier

Een heerlijk winters gerecht is de Coq a la bière, een kipstoof in bruin bier. Coq a la bìere is een Frans stoofgerecht waarin kip wordt gestoofd in bier. Je stooft de kip uren met groente, zoals wortels, kastanjechampignons met verse kruiden. Ik deed ook aardappelen erbij, zo heb je een heerlijke eenpansgerecht.

Traditioneel werd dit gerecht in Frankrijk gemaakt met haan. Het lijkt op Coq au Vin, hier de kip gestoofd in wijn. Coq a la bìere komt vooral voor in de noordelijke regio’s van Frankrijk, zoals Nord-Pas-de-Calais en Elzas-Lotharingen. Hier speelt bier een belangrijke rol in de lokale keuken. Coq à la Bière was van oorsprong een boerenmaaltijd. De haan die niet langer nuttig voor de boerderij. Daarom werd het langzaam gestoofd in bier met eenvoudige ingrediënten zoals uien, wortelen en kruiden uit de tuin. Het gerecht ontwikkelde zicht tot een culinaire klassieker, die vandaag de dag terugziet op eenvoudige familiediners en in verfijnde restaurants.

Coq à la bière is een perfecte combinatie van de robuuste smaken van gevogelte, bier, groenten en kruiden. Het biedt een heerlijk alternatief voor de traditionele stoofgerechten. Ik gebruikte hiervoor een Tripel biertje voor een stevige en tikje zoet smaak. Het gerecht begint met het aanbakken van de kip tot deze goudbruin is. Daarna worden de groenten in dezelfde pan gestoofd. Vervolgens wordt het bier toegevoegd, samen met de kruiden en langzaam laten sudderen tot het vlees mals is en de smaken goed zijn ingetrokken. Wat is dit lekker zeg! Ook lekker om brood in te dippen. Hier vind je het makkelijk recept van coq a la bière, kipstoof in bier.

Coq a la bière, kipstoof in bier

Coq a la bière, kipstoof in bier

Coq à la Bière is een traditioneel Frans stoofgerecht waarin kip langzaam wordt gestoofd in bier met groenten en kruiden, wat zorgt voor een volle, robuuste smaak. Lekker met groente als en champignons. Verse kruiden en aardappels erbij en smullen maar. Lees hier het recept.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4

Equipment

  • 1 braadpan
  • 1 snijplank

Ingrediënten
  

  • 4 st drumstick
  • 2 st dijfilet
  • 2 st uien
  • 4 tenen knoflook
  • 10 gr plantaardige boter
  • 500 gr krielaardappelen zonder schil
  • 100 gr kastanjechamignons
  • 2 st grote winterpeen
  • 1 st bouillonblok kip
  • 1 flesje Tripel bier
  • 1 el rode wijn azijn
  • 2 tl tomatenpuree
  • 3 takjes verse krulpeterselie
  • 2 takjes tijm
  • 2 st laurierblad

Instructies
 

  • Was de kip en laat goed uitlekken. Halveer de dijfilets.
  • Zet de braadpan op het vuur en smelt de boter hierin.
  • Bak de kip rondom bruin en haal daarna uit de pan.
  • Versnipper ondertussen de uien en pel de tenen knoflook. Schil de winterpenen en snijd in kleine blokjes. Veeg de champignons schoon en snijd in parten.
  • Bak de uien in de lege pan met de boter. Pers de tenen knoflook erboven uit.
  • Als de uien glazig zijn, voeg de tomatenpuree toe. Bak vervolgens de winterpeen en champignons mee.
  • Voeg vervolgens de krielaardappelen zonder schil mee. Bak 5 minuten mee.
  • Kook ondertussen (in de waterkoker bijvoorbeeld) 150 ml water. Als het gekookt is, schenk je dit in een pan of kan en roer het bouillonblokje erdoor tot het vermengt is.
  • Leg de kip terug in de pan en roer mee met de groente.
  • Voeg de rode wijnazijn en kippenbouillontoe. Vervolgens schenk je het flesje Tripel bier erbij.
  • Leg de takjes peterselie, tijm en 2 laurierblaadjes erbij.
  • Leg de deksel op de pan en laat minimaal 45 minuten stoven op zacht vuur.
Trefwoord aardappelen, bier, champignons, kip, tijm, wortels

Klik hier voor meer stoofrecepten