Coq a la bière, kipstoof in bier
Coq à la Bière is een traditioneel Frans stoofgerecht waarin kip langzaam wordt gestoofd in bier met groenten en kruiden, wat zorgt voor een volle, robuuste smaak. Lekker met groente als en champignons. Verse kruiden en aardappels erbij en smullen maar. Lees hier het recept.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
- 4 st drumstick
- 2 st dijfilet
- 2 st uien
- 4 tenen knoflook
- 10 gr plantaardige boter
- 500 gr krielaardappelen zonder schil
- 100 gr kastanjechamignons
- 2 st grote winterpeen
- 1 st bouillonblok kip
- 1 flesje Tripel bier
- 1 el rode wijn azijn
- 2 tl tomatenpuree
- 3 takjes verse krulpeterselie
- 2 takjes tijm
- 2 st laurierblad
Was de kip en laat goed uitlekken. Halveer de dijfilets.
Zet de braadpan op het vuur en smelt de boter hierin.
Bak de kip rondom bruin en haal daarna uit de pan.
Versnipper ondertussen de uien en pel de tenen knoflook. Schil de winterpenen en snijd in kleine blokjes. Veeg de champignons schoon en snijd in parten.
Bak de uien in de lege pan met de boter. Pers de tenen knoflook erboven uit.
Als de uien glazig zijn, voeg de tomatenpuree toe. Bak vervolgens de winterpeen en champignons mee.
Voeg vervolgens de krielaardappelen zonder schil mee. Bak 5 minuten mee.
Kook ondertussen (in de waterkoker bijvoorbeeld) 150 ml water. Als het gekookt is, schenk je dit in een pan of kan en roer het bouillonblokje erdoor tot het vermengt is.
Leg de kip terug in de pan en roer mee met de groente.
Voeg de rode wijnazijn en kippenbouillontoe. Vervolgens schenk je het flesje Tripel bier erbij.
Leg de takjes peterselie, tijm en 2 laurierblaadjes erbij.
Leg de deksel op de pan en laat minimaal 45 minuten stoven op zacht vuur.
Trefwoord aardappelen, bier, champignons, kip, tijm, wortels