Kookfabriek- Koken met een sterrenchef

Koken met een sterrenchef, dit was het superleuke cadeau van mijn vriend voor mijn 30e verjaardag. We hebben een 4-gangendiner gekookt met een sterrenchef bij de Kookfabriek.
De Kookfabriek heeft locaties in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Hier worden diverse kookworkshops gegeven.

Je kan zelf kiezen waar je wilt koken en met welke sterrenchef. Mijn keuze viel direct op koken met Julius Jaspers. Dit omdat ik het een geweldige kok vind en het menu mij het meest aansprak.
Vorige maand was het eindelijk zo ver. Bij aankomst bij de Kookfabriek in Den Haag, werden we vriendelijk welkom geheten met een glaasje prosecco en een huisgemaakt broodje met tapenade. De andere gasten druppelden ook binnen, dit was een goede gelegenheid om kennis met ze te maken.
Twee koks, naar mijn idee in opleiding of net startend, organiseerden de workshop. Om 16.00 begon de workshop en kwam Julius Jaspers het team versterken. De grote keuken bestond uit 8 kookeilanden waar we alles van het menu klaar stond.

Hier het 4 gangenmenu en de recepten van de Kookfabriek

Eerste gang – Spicy Bloemkoolroosjes
Tweede gang  -Mosselen met spaghetti van snijbonen en wortel met spinaziesaus
Derde gang- Lamsschouder met tian van provençaalse groenten en roast potatoes
Vierde gang- Panna cotta van witte chocolade.

Je kon zelf kiezen aan welk gerecht je wilde werken. Ik heb bij de reservering al mijn allergieën doorgegeven, maar ben voor de zekerheid aan het begin van de workshop toch nog even naar de koks toegelopen. Zij verzekerden mij dat alles goed was doorgekomen en dat zij er rekening mee hielden.
Tijdens het koken was je vrij om alle kookgereedschap dat daar stond te gebruiken. Je mocht tussendoor ook bier, wijn en frisdrank pakken. De koks en Julius liepen zelf de hele middag rond voor advies. Alle gerechten werden door 2 teams gemaakt.

Ik wilde graag aan het hoofdgerecht werken, dus ik liep direct daarheen. Mijn vriend is niet zo een vleeseter, dus die had voor een vegetarisch hoofdgerecht gekozen. Dit bestond uit een zelfgemaakte kikkererwtenburger. Samen met een ander stel heb ik aan de lamsschouder en de provençaalse groentetian gewerkt. Een groentetain is een traditioneel voorgerecht dat bestaat uit laagjes groente, als aubergine, courgette, rode ui, tomaten en verse kruiden. Erg leuk om met verschillende mensen aan de gerechten te werken.


De amuse, spicy bloemkoolroosjes,  werden tijdens het koken uitgedeeld. Dit aten we niet aan tafel, maar gewoon tussendoor. Toen de lamsschouder in de oven stond, heb ik ook de kletskoppen voor het dessert gemaakt. Dit was nog makkelijker te maken dan verwacht en daarnaast ook heel leuk!

Na ongeveer 1.5 uur koken was het tijd voor de tweede gang. Hier heb ik geholpen met het opmaken van de borden. Ik heb zelf niet aan het gerecht gewerkt, dus het was leuk om te zien hoe het geworden was. De tweede gang hebben wij aan tafel gegeten. Wat was dat heerlijk! De combinatie van groentespaghetti met verse mosselen was heerlijk. De spinaziesaus past er perfect bij. Er zitten natuurlijk geen koolhydraten in, waardoor het niet zo’n zwaar gerecht is. Hierdoor dus goed geschikt als tussengerecht. Dit gerecht ga ik thuis zeker nog vaker maken.

De lamsschouder werd, nadat het lang gegaard heeft in de oven, in mooie smalle stukken gesneden. De roast potatoes waren lekker krokant geworden in de oven. We maakten de borden op met een paar stukjes roast potatoes, een paar reepjes lamsschouder en wat mediteraanse groente. In de ovenschaal van de lamsschouder gingen ook twee knollen knoflook mee de oven in. Deze verdeelden we ook over de borden. Dit gerecht was ook erg lekker. De lam vond ik zelf net te gaar, die had van mij wat meer rosé gemogen. De smaken van de lam, potatoes en groente paste erg goed bij elkaar. De geroosterde knoflook gaf nog een extra scherp randje aan het gerecht. Erg lekker!

Het dessert bestond uit panna cotta met witte chocolade en kletskop. Hiervoor had ik, zoals eerder verteld, wel meegewerkt aan de kletskop.

Bij de reservedring en bij binnenkomst heb ik duudelijk mijn allergieën doorgegeven. Helaas hebben zij dit goed begrepen en opgepakt. De koks die dit organiseerden dachten dat een koemelkallergie hetzelfde is al een lactose-allergie. Dit is helaas niet zo.  Als alternatief kwamen ze koks met lactosevrije melk voor alle gerechten die melk nodig hadden (gang 1 en gang 4). Lactosevrije melk mag ik niet, want dat bevat veel melkeiwit. Lactosevrije melk is vrij van melksuiker, maar daar ben ik juist niet allergisch voor. Dit is dus een totaal andere allergie, waarvan ik wel verwacht had dat koks dit wisten.
Dit vond ik erg jammer, want hierdoor heb ik de 1e gang en dessert niet gegeten. De kok heeft voor het dessert gelukkig geïmproviseerd en een alternatief bedacht. Dit was een soort crushed-ijs van citroen.

Al met al heb ik een heerlijke middag/ avond gehad en heerlijk gegeten. Super leuk om een keer andere gerechten te maken en met andere te koken. Je leert veel van elkaar en geniet samen van de bereidde maaltijden.