Kip in zwarte bonensaus met postelein

Kip in zwarte bonensaus met postelein. Postelein, een groente die je niet vaak ziet. Wist je dat er een verschil tussen zomer- en winterpostelein is. De meeste postelein die je in de Nederlandse winkels ziet, is de zomerpostelein. Die is fijner en geschikt voor salades en pasta’s. Toen ik laatst op de Haagse Markt liep, zag ik bij een Surinaamse kraam ook postelein. Echter was dit winterpostelein. Winterpostelein groeit in de warmte, zoals in Noord- en Zuid-Amerika. Mijn ouders vertelde dat zij dit in Suriname ook weleens aten. Dit maakte mij nieuwsgierig! Winterpostelein zit bomvol vitamine C en is rijk aan calcium, magnesium en ijzer. Postelein is een knapperige bladgroente met een zuur accentje. Heel leuk om een keer uit te proberen, maar niet mijn favoriete groenten. Ik wokte de postelein en serveerde dit met kip in zwarte bonensaus en rijst. Hier het recept.
Voor 4 personen
Ingredienten
300 gram witte rijst (bij voorkeur pandan of jasmin)
500 gram kippendijfilet
4 el zwarte bonensaus
500 gram zomerpostelein
1 ui
3 el zonnebloemolie
Bereiding Kip in zwarte bonensaus met postelein
Was de postelein een aantal keer goed in een vergiet. Er komen namelijk veel zwarte zaadjes van de postelein af. Laat het goed uitlekken.
Was en kook de rijst.
Hak de ui fijn. Snijd de kippendijfilet in blokjes en verwijder overtollig vet. Pak een wok of hapjespan en bak de ui in zonnebloemolie. Bak de dijfiletblokjes mee. Als de kip rondom lichtbruin is, voeg je de zwarte bonensaus toe. Leg een deksel op de pan en laat de kip op een zacht vuurtje sudderen.
Snijd de postelein in stukken van ongeveer 10 cm. Bak een wok en schenk hier een 1 el zonnebloemolie in. Wok de postelein op een hoog vuurtje. Je kan naar smaak een beetje zout toevoegen, maar ik vond het niet nodig, doordat de kip met zwarte bonensaus al zoutig is.











