Salade met champignons, gerookte kip en spekjes

Ook in de herfst kun je genieten van lekkere een salade, denk bijvoorbeeld aan deze salade met champignons, gerookte kip en spekjes. Deze koolhydraatarme salade is rijk gevuld met als eerst heel veel champignons, pijnboompitten, (kalkoen) spekjes, gerookte kip, rode ui, paprika en nootachtige rucola sla-melange. Afgemaakte met geraspte pecorino erover. Een dressing erbij met witte balsamico, olijfolie en mosterd en voila. Deze salade is erg vullend en je kunt hier makkelijk met 2 man van eten.
Kastanjechampignons zijn echte herfstingrediënten. De herfst is hét seizoen voor champignons omdat het een natuurlijke tijd is voor paddenstoelen om te groeien in de vochtige, koele grond. Ze passen goed bij de hartige smaken en warme gerechten die we in deze tijd van het jaar vaak eten, zoals stoofpotten, soepen en salades met geroosterde groenten. Hun voedzaamheid en veelzijdigheid maken champignons dus tot een ideale keuze voor de herfstmaaltijden. Ik kook veel met paddenstoelen, zie hier de verzameling lekkere recepten met paddenstoelen.
Deze kleurrijke salade is koolhydraatarm en bomvol eiwitten, hierdoor ook geschikt voor een keto dieet. Ik gebruikte voor dit gerecht kalkoenspekjes, omdat deze mager zijn. Het lekkerst is wel om deze vers te eten, want door het bakken van de champignon kan de salade volgende dag nat worden. Lees hier het makkelijke recept.

Salade met champignons, gerookte kip en spekjes
Equipment
- 1 snijplank
- 1 grote koekenpan
- 1 kommetje
- 1 kleine koekenpan
Ingrediënten
- 200 gr rucola slamelange
- 250 gr kastanjechampignons
- 1 st rode ui
- 150 gr spekreepjes kalkoen
- 75 gr gerookte kip
- 1 rode paprika
- 2 handjes pijnboompitten
- 3 el olijfolie
- 2 tl witte balsamico azijn
- 1 tl grove mosterd
- 100 gr pecorino
Instructies
- Pel de rode ui, halveer en snijd in halve ringen.
- Schenk 1 tl olijfolie in een koekenpan en bak spekjes. Haal de spekjes eruit en bak vervolgens de rode uien hierin. Laat alles even afkoelen in een bakje
- Ondertussen veeg je champignons schoon met een keukenpapiertje of champignonborstel. Bak in het vet van de spekjes en rode de paddenstoelen tot ze zacht zijn. Zet het vuur goed hoog, zodat het meeste vocht eruit gaat. Als ze klaar zijn giet je ze door een zeef en laat verder ook afkoelen.
- Nu snijd je de gerookte kip in kleine blokjes. De paprika snijd je in hele kleine blokjes. Meng dit beide met de gemengde sla in een ruime kom of verdeel per bord.
- Rooster de pijnboompitjes op een vuurtje ong 3 minuten in een kleine koekenpan.
- Voeg alle ingrediëten bij elkaar in een grote kom of per bord.
- Rasp de pecorino erover per bord.
- Als laatste maak je de dressing. Meng de overige olijfolie, mosterd en witte balsamico azijn. Giet over je bord.

Klik hier voor meer recepten met champignons










