Romige saffraanrisotto, risotto alla Milanese

Romige saffraanrisotto ofwel risotto alla Milanese, dat is een mooie gele risotto met een unieke smaak. Saffraanrisotto is een gerecht wat ik voor het eerst tijdens mijn citytrip Milaan zag. Bij alle authentieke restaurants zag je dit gerecht voorbij komen. Iets anders dan je bij de gemiddelde Italiaanse restaurants in Nederland ziet. Dit maakte mij enorm nieuwsgierig. Deze risotto is een luxere variant van risotto door er kostbare saffraandraadjes in te doen. Zo krijg je de mooie gele kleur. De saffraandraden zijn door de Spaanse invloeden Italië binnen gekomen.
Ik vond het recept in het nieuwe kookboek van Sarah Puozzo, Mangiamo! Mangiamo! all’italiana is een prachtig kookboek dat Italië in al zijn culinaire glorie laat zien. Sarah, opgegroeid in een Venetiaanse familie, neemt je mee op een smaakvolle reis door dertien Italiaanse regio’s. Elk hoofdstuk van dit boek biedt niet alleen authentieke recepten, maar ook sfeervolle verhalen en tips voor bijzondere plekken zoals foodtrucks, osteria’s en wijnhotels.
Mangiamo! all’italiana is meer dan een kookboek; het is een rijke combinatie van fotografie, verhalen en muziek die je onderdompelt in de Italiaanse cultuur. Proef gerechten zoals risi e bisi uit Venetië, Pavarotti’s favoriete rotoli uit Modena, de beroemde pijnboompittentaart uit Siena en de Romige Saffraanrisotto uit Lombardia, de regi waar Milaan in ligt.
De risotto is makkelijk te maken en goud van smaak. De risotto is lekker met Milanese Ossobuco van lam. Met deze twee gerechten bij elkaar heb je perfect Milanees bord. Door de plantaardige boter en geraspte vegankaas is ook dit recept volledig koemelkvrij en lactosevrij. Lees hier het makkelijke recept.

Romige saffraanrisotto
Equipment
- 1 hapjespan
- 1 maatbeker
Ingrediënten
- 80 gr plantaardige boter
- 1 kleine ui
- 300 gr risottorijst
- 200 ml witte wijn
- 2 st groentebouillonblok
- 3 st saffraandraden
- 100 gr plantaardige geraspte kaas
- zout
- zwarte peper
Instructies
- Kook 1 liter water en laat de bouillonblokjes hierin oplossen.
- Snijd de ui fijn.
- Schep de boter in de pan en laat de boter smelten. Bak de uisnippers hierin tot ze glazig zijn.
- Weeg de rijst af en voeg toe aan de pan. Roer kort mee.
- Voeg de witte wijn toe. Als alles vocht is opgenomen door de rijst, voeg je een soeplepel bouillon toe. Doe de saffraandraadjes erbij.
- Als de vocht weer is opgenomen, herhaal je dit proces tot alle bouillon op is. Blijf de risotto doorroeren op een laag vuurtje.
- Voeg als laatste de geraspte vegan kaas toe.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.

Klik hier voor meer recepten van risotto










