Saffraanrisotto met gegrilde coquilles

Deze saffraanrisotto met gegrilde coquilles is een heerlijk romig en elegant gerecht dat perfect past bij een diner of de feestdagen. De risotto krijgt zijn prachtige gele kleur en subtiele, kruidige smaak van pure saffraan. In combinatie met de zacht gegrilde coquilles ontstaat een verfijnd gerecht dat luxe uitstraalt, maar verrassend eenvoudig te maken is.

Romige saffraanrisotto, ook wel risotto alla Milanese, is een klassieke Italiaanse risotto met een unieke smaak en karakteristieke gele kleur. Ik proefde dit gerecht voor het eerst tijdens mijn citytrip naar Milaan. Bij vrijwel alle authentieke restaurants kwam deze risotto voorbij, iets wat je bij de gemiddelde Italiaanse restaurants in Nederland niet zo snel ziet. Juist dat maakte mij enorm nieuwsgierig.

Deze risotto is een luxere variant doordat er saffraandraadjes worden gebruikt. Zij zorgen niet alleen voor de intense gele kleur, maar ook voor de verfijnde, kruidige smaak. De saffraan is ooit door Spaanse invloeden Italië binnengekomen en vormt vandaag de dag de basis van deze iconische Milanese klassieker.

Coquilles zijn een echte delicatesse, boterzacht en licht zoet van smaak. Je kunt ze vers kopen of uit de diepvries gebruiken. Laat diepgevroren coquilles rustig ontdooien in de open lucht, zodat ze mooi op temperatuur komen. Dep ze goed droog en grill ze kort in een royale laag plantaardige boter, zodat ze een mooi goudbruin korstje krijgen en vanbinnen heerlijk mals blijven.

De risotto is geschikt voor 4 personen en makkelijker te maken dan je misschien denkt. Door rustig bouillon toe te voegen en regelmatig te roeren, ontstaat die kenmerkende romige structuur. Voor extra kleur en smaak voeg ik gebakken paprika toe . Maak de risotto af met geraspte kaas, zoals vegankaas of pecorino, voor een krachtige, hartige smaak. Romig, kruidig en zacht… wat een combinatie. Dit gerecht is net als al mijn recepenten koemelkvrij en lactosevrij. Lees hier het volledige recept van saffraanrisotto met gegrilde coquilles.

Saffraanrisotto met gegrilde coquilles

Saffraanrisotto met gegrilde coquilles

Deze saffraanrisotto met gegrilde coquilles is een heerlijk romig en elegant gerecht dat perfect past bij een diner of de feestdagen. De risotto krijgt zijn prachtige gele kleur en subtiele, kruidige smaak van pure saffraan. In combinatie met de zacht gegrilde coquilles ontstaat een verfijnd gerecht dat luxe uitstraalt, maar verrassend eenvoudig te maken is.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4

Equipment

  • 1 hapjespan
  • 1 koekenpan
  • 1 snijplank

Ingrediënten
  

  • 100 gr plantaardige boter
  • 1 st ui
  • 300 gr risottorijst
  • 200 ml witte wijn
  • 2 st groentebouillonblok
  • 3 st saffraandraadjes
  • 1 st rode paprika
  • 100 gr geraspte kaas (pecorino of vegankaas)
  • 16 st coquilles
  • zout
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Zorg dat de coquilles al ontdooid zijn.
  • Kook 1 liter water en laat de bouillonblokjes hierin oplossen.
  • Snijd de ui fijn.
  • Schep de boter in de pan en laat de boter smelten. Bak de uisnippers hierin tot ze glazig zijn.
  • Voeg de risottorijst toe aan de pan. Roer kort mee.
  • Snijd de paprika in kleine blokjes en bak mee.
  • Voeg de witte wijn toe. Als alles vocht is opgenomen door de rijst, voeg je een soeplepel bouillon toe. Doe de saffraandraadjes erbij.
  • Als de vocht weer is opgenomen, herhaal je dit proces tot alle bouillon op is. Blijf de risotto doorroeren op een laag vuurtje.
  • Voeg als laatste de geraspte vegan kaas toe.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Dep de coquilles droog met keukenpapier.
  • Smelt de boter in de koekenpan en bak de coquilles goudbruin aan beide kant.
Trefwoord coquilles, risotto
Saffraanrisotto met gegrilde coquilles

Klik hier voor meer risotto recepten