Patlican kebabi – Aubergine kebab met lamsgehakt

Patlıcan kebabı (ook wel auberginekebab) is zo’n klassiek Turks gerecht waar ik echt héél blij van word: aubergine, gekruid gehakt, warm, hartig en zó smaakvol. Echt puur Turks comfortfood. Vorige maand was ik in Istanbul en ik heb daar zó genoten van het eten. De mixed grill, de rokerige en kruidige lamskebabs, al die gegrilde groenten… alles was heerlijk. En eerlijk: eenmaal thuis zaten die smaken nog steeds in mijn hoofd. Ik kocht lamsgehakt en had nog een paar aubergines over en ik wist meteen wat ik ging maken, Patlıcan kebabı.
Wat is Patlıcan kebabı?
Het bestaat uit plakjes aubergine die je afwisselt met bolletjes of rolletjes gekruid gehakt (meestal lams- of rundergehakt). In Turkije, vooral in het zuidoosten, rijgen ze het vaak op spiesen, maar je kunt het net zo goed in een ovenschaal maken. Ik maakte een ovenschotel in een sausje van tomatenpuree, peper en een beetje bouillon. Het resultaat? Zachtgegaarde aubergine, sappig vlees en die heerlijke, licht rokerige smaak die me meteen weer terugbracht naar Istanbul. Ik vond een recept op 24kitchten en raakte geïnspireerd.
Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar geloof me, het is supermakkelijk. Je kruidt het gehakt, vult de ovenschaal met gehaktrondjes, plakken aubergine en ik voegde er ook nog wat rode ui, courgette en tomaat aan toe. Daarna giet je er een tomatensaus over, gewoon tomatenpuree, boter, water en chilivlokken. Laat alles langzaam garen in de oven.
Serveer het met tomatenbulgur, Turks brood of een durum… en genieten maar.
Hier vind je het recept stap voor stap.
Patlican kebabi – aubergine kebab met lamsgehakt
Equipment
- 1 ovenschaal Liefst rond
- 1 snijplank
- 1 ruime bak
- 1 steelpan
- 1 mengkom
Ingrediënten
- 500 gr lamsgehakt
- 2 st aubergine
- 0.5 st courgette
- 1 st rode ui
- 1 st ui
- 2 el zonnebloemolie
- 1 st tomaat
- 70 gr tomatenpuree
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl chilivlokken
- 100 ml water
- Een bosje platte peterselie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de aubergine in ronde plakken. Leg in een grote kom met water en zout en laat een 30 minuten staan. Zo trekt de vocht uit de aubergine.
- Hak de ui grof. Meng in een keukenmachine de ui met de peterselie. Dit mengsel meng je met het gehakt. Voeg een beetje zout en zwarte peper toe.
- Snijd de rode ui in ringen, de tomaat in plakjes en courgette in stukken.
- Kneed ballen van ongeveer 3 tot 5 centimeter van het gehakt.
- Giet het water van de aubergineplakken.
- Leg een plak aubergine in de ovenschaal Maak een bal gehakt een beetje plat met de hand en leg ertegen aan. Herhaal dit tot alle aubergine en gehakt op is.
- Verdeel de rode uien en tomaten tussendoor.
- Leg de rest van de groente in het midden van de ovenschaal.
- Verhit in een steelpannetje olie en voeg de tomatenpuree toe. Schep de chilivlokken erbij en roer door. Giet de tomatensaus over de ovenschaal.
- Leg de ovenschaal afgedekt met folie in de oven voor 30 minuten. Bak daarna nog 30 minuten zonder folie.

Klik hier voor meer Turkse recepten.










