Palak dal – Indiase linzensoep met spinazie

Palak dal, is een linzensoep met spinazie. Palak dal betekent letterlijk linzen met spinazie. Het is een heerlijk warm, kruidig en vullend vegan soep. Deze Indiase linzensoep heeft niet veel ingrediënten en en hebt snel een pan vol. Wat Palak Dal soep zo fijn maakt, is dat het alles heeft: comfort, kleur, smaak, voedingsstoffen en gemak. De soep breng je op smaak met komijn, kurkuma, curry bladeren, chili en rode ui.

Palak Dal komt uit de Indiase keuken, waar linzen – dal – een essentieel onderdeel zijn van de dagelijkse maaltijden. Door er spinazie (palak) aan toe te voegen, krijg je een lichte, aromatische soep die toch vullend genoeg is om als complete maaltijd te dienen. De soep is Smaakvol en kruidig: De basis bestaat uit zachtgekookte linzen die worden op smaak gebracht met gember, knoflook, komijn, kurkuma en vaak een tadka: een snelle ‘tempering’ van specerijen in olie die bovenop gaat voor extra diepgang. Daarnaast is het ook voedzaam en licht. Linzen geven de soep eiwitten en vezels, terwijl spinazie zorgt voor vitamines A, C, K en mineralen zoals ijzer en magnesium. Je hebt dus een bowl die tegelijk licht én voedzaam is.

Linzensoep

Ik ben gek op linzensoep en varieer er graag mee. Mijn favorieten naast de Palak Dal zijn de Turkse linzensoep, Mercimek Corbasi of de Lehdes, een Marokkaanse Linzensoep. Shorbat Adas is een Arabische linzensoep die ook zo makkelijk te maken is. Je kunt hier op los variëren. Lees hier nog meer recepten van linzensoep.

Deze soep is superpopulair in India en een ideale manier om extra bladgroenten binnen te krijgen. Spinazie (palak) zit namelijk bomvol vitamines en mineralen zoals ijzer, en samen met de linzen vormt het een voedzame combinatie vol plantaardige eiwitten. Het mooie is: je hebt geen ingewikkelde ingrediënten nodig en de soep staat zó op tafel. In de Instant Pot kan het zelfs binnen een paar minuten aan de kant worden gezet.

Palak dal is de perfecte soep voor een gezonde, makkelijke en voedzame maaltijd. Lees hier het makkelijk recept.

Palak Dal - Indiase linzensoep met spinazie

Palak Dal – Indiase linzensoep met spinazie

Palak dal, is een linzensoep met spinazie. Palak dal betekent letterlijk linzen met spinazie. Het is een heerlijk warm, kruidig en vullend vegan soep. Deze Indiase linzensoep heeft niet veel ingrediënten en en hebt snel een pan vol. Wat Palak Dal soep zo fijn maakt, is dat het alles heeft: comfort, kleur, smaak, voedingsstoffen en gemak. De soep breng je op smaak met komijn, kurkuma, curry bladeren, chili en rode ui. Lees hier het makkelijk recept.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch, Soep, voorgerecht
Keuken Indiaas
Porties 4

Equipment

  • 1 snijplank
  • 1 koekenpan
  • 1 soeppan

Ingrediënten
  

  • 300 gr gele linzen
  • 2 grote uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 st tomaten
  • 150 gr verse spinazie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 st currybladeren
  • 2 st droge chilipepers
  • 1 st rode ui
  • 2 el zonnebloemolie
  • 10 takjes verse koriander

Instructies
 

  • Was de linzen in een zeef.
  • Hak de uien en knoflook. Bak samen in 2 el zonnebloemolie in de soeppan.
  • Snijd de tomaten in stukjes en roer mee.
  • Voeg de gewassen linzen toe.
  • Kook de linzen met 2 liter water en een schep zout. Blijf regelmatig roeren. De soep moet ongeveer 30- 45 minuten op staan.
  • Voeg de kurkuma, komijn en gemberpoeder toe.
  • Bak in een aparte koekenpan met olie de curryleaves en chilipepers (in stukjes gesneden).
  • Snijd de rode ui in ringen en roer mee.
  • Haal voor het serveren de currybladeren uit de kruidenolie.
  • Hak de spinazie fijn en roer door je soep.
  • Hak ook de koriander fijn.
  • Serveer de borden met eerst de soep, daarop een lepeltje kruidenolie met uien. En als laatst blaadjes verse koriander
Trefwoord linzen, soep, spinazie, vegan
Palak Dal - Indiase linzensoep met spinazie

Klik hier voor meer Indiase recepten