Doperwten- broccolipuree en zalm

Een heerlijke romige koolhydraatarm gerecht van een smeuïge puree met zalmfilet. Ik vind een puree heerlijk zoals een klassieke aardappelpuree, maar ook groentepuree kan heel lekker zijn. Pure comfortfood, maar dan licht, voedzaam en bomvol groente. Tijdens mijn vakantie in Kroatië zag ik overal de mooiste combinaties, kleurrijke groentepurees die als een zachte basis onder een stuk vlees of vis lagen. Zó simpel, zó smaakvol en je krijgt meteen een flinke portie groenten binnen.
Voor deze puree combineer je broccoli en doperwten, een duo dat niet alleen mooi groen oogt maar ook heerlijk fris en zacht smaakt. Door er (vegan) roomkaas en een beetje kookvocht doorheen te mengen, wordt de textuur super smeuïg. Even pureren in de keukenmachine en je hebt een zijdezachte puree Het fijne is dat je op deze manier bijna ongemerkt een halve broccoli én een flinke hand doperwten opeet. Veel groente, maar dan zonder het gevoel dat je erna vol zit.
Naast smaak zit dit gerecht ook vol voedingsstoffen. Broccoli is een echt super gezond, rijk aan vitamine C (voor je weerstand en huid), vitamine K (belangrijk voor sterke botten) en foliumzuur (onmisbaar voor de celopbouw). Het bevat bovendien veel vezels en antioxidanten. Doperwten zijn op hun beurt weer een bron van plantaardige eiwitten en ze zitten vol vitamine B1 en B6, die helpen bij je energiestofwisseling. Samen vormen ze dus niet alleen een heerlijke, maar ook een super voedzame basis voor je maaltijd. Door de vegan roomkaas is het gerecht koemelkvrij en lactosevrij.
De zalmfilet maakt het geheel helemaal af. Bak de zalm in de oven of airfryer tot hij net gaar is en nog een beetje glanst vanbinnen. Die zachte, volle smaak van zalm past perfect bij de romige groentepuree. Je leest dit makkelijk recept hier.

Doperwten- broccolipuree en zalm
Equipment
- 1 snijplank
- 1 kookpan
- 1 ovenschaal of airfryer
Ingrediënten
- 130 gr doperwten
- 200 gr broccoli (met stronk)
- 50 ml kookvocht
- 2 el (vegan) roomkaas met kruiden
- 2 st zalmfilet
- 2 el olijfolie
- 2 schijfjes citroen
Instructies
- Snijd de brocolli in roosjes. Schil de stronken en snijd in kleine blokjes. Was in een vergiet.
- Kook de broccoli en doperwten met een beetje zout ongeveer 5 minuten beetgaar. Giet af, maar bewaar het kookvocht.
- Pak een ovenschaal en leg er twee ruimte stukken folie in. Leg de zalmfilet erop en schenk de olijfolie erover. Strooi de dille erover.
- Bak in de oven op 180 graden voor 30 minuten en in de airfer 180 graden 20 minuten
- Leg de groente in de keukenmachine en voeg de roomkaas toe. Pureer tot een glad mengsel.
- Serveer de puree met het stuk zalmfilet. Snijd de citroen in schijfjes en leg erop.

Klik hier voor meer recepten met broccoli










