Janssons frestelse – Janssons verleiding

Toen ik voor het eerst hoorde over het gerecht Janssons verleiding, keek ik heel verbaasd. Het Zweedse gerecht Janssons frestelse, vertaald als Janssons verleiding, is een ovenschotel van aardappel, room en ansjovis. De aardappelen en uien worden in lagen in een ovenschaal geplaatst, met de ansjovis ertussen en (plantaardige) room en paneermeel erover. Ik was hier zo ontzettend benieuwd naar. Ik kon mij totaal geen voorstelling doen bij de smaak.

Deze hartige aardappelgratin, is vernoemd naar de Zweedse operazanger Per Adolf Janzon, hoewel het exacte verhaal achter de naam onduidelijk is. Janssons frestelse (Janssons verleiding) is een traditioneel Zweeds ovengerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens feestdagen, vooral met Kerstmis.

Het recept

Ik vind het een verrassend heerlijk gerecht. De ansjovis geven een zoute en licht zoete smaak, die mooi in balans is gebracht met de romigheid van de room en het zetmeel van de aardappelen. Lekker met een salade erbij! Hier het makkelijke recept.

Janssons frestelse (Janssons verleiding)

Janssons frestelse – Janssons verleiding

Het Zweedse gerecht Janssons frestelse, vertaald als Janssons verleiding, is een ovenschotel van aardappel, room en ansjovis. De aardappelen en uien worden in lagen in een ovenschaal geplaatst, met de ansjovis ertussen en (plantaardige) room en paneermeel erover. Ik was hier zo ontzettend benieuwd naar. Het was heerlijk! Hier het makkelijk recept.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Scandinavisch, Zweeds
Porties 4

Equipment

  • 1 ovenschaal
  • 1 hapjespan

Ingrediënten
  

  • 2 st uien
  • 2 blikjes ansjovis
  • 900 gr aardappelschijfjes
  • 300 ml sojaroom
  • 4 el paneermeel
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 el boter plantaardig

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°. Vet een grote ovenschaal in met de plantaardige boter.
  • Snijd de uien in dunne ringen. Bak in een beetje olie of boter de uien tot ze glazig zijn.
  • Laat de ansjovis uitlekken en snijd vervolgens fijn.
  • Verdeel hier een de aardappels tot de bodem bedekt is. Verdeel daarboven de helft van ansjovis en uien. Strooi zwarte peper hierover.
    Herhaal dit proces en sluit af met een laag aardappelen. Giet alle room over de schotel.
  • De paneermeel voeg je op het eind toe. Zorg dat alle aardappelen goed bedekt zijn.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie. Plaats het gerecht in de oven voor 20 minuten.
  • Daarna plaats je de schaal nogmaals in de oven voor 25-35 zonder de aluminiumfolie.
  • Lekker met een frisse salade erbij.
Trefwoord aardappelen, ansjovis, bosui
Janssons frestelse (Janssons verleiding)

Klik hier voor meer ovenschotel recepten