Navarin d’agneau – Franse Lamsstoof

Navarin d’agneau is een Franse voorjaars Lamsstoof. Dit gerecht, met als basis lams- of geitenvlees wordt gevuld met voorjaarsgroente. Ik las voor het eerst over dit gerecht bij Vinissima en ik kreeg er gelijk trek in. Ik ben gek op stoofgerechten, zoals Hertenstoof en Creoolse kippenstoof. Tijd om aan de slag te gaan. Je krijgt heerlijk zacht lamsvlees, door de stoof minimaal 3 uur te laten stoven. Ideaal om in de ochtend of een dag van te voren aan te beginnen. Van origine maak je dit gerecht met lamsnek, maar ik koos voor het gemak voor een lamsschenkel. Je stooft het vlees zonder bot, zodat je gelijk mooie stukjes hebt voor op je bord. Qua groente kun je zelf kiezen wat er lekker bij past, wortels, bloemkool, pastinaak of lekker wat aardappels erin. Een scheut witte wijn erdoor, verse kruiden als peterselie, tijm en laurierblad en stoven maar. Dit gerecht past goed bij feestdagen en met wat winterse groente is het een heerlijke winterse stoof voor bijvoorbeeld de kerst. Lekker met aardappels uit de oven! Hier het klassieke Franse recept.
Voor 4 personen
Ingrediënten
500 gram lamsvlees, bijv. de schouder of schenkel (zonder been)
3 el olijfolie
2 tenen knoflook
2 uien
200 ml gevogeltefond
100 ml droge witte wijn
250 gram wortels
200 gram bloemkoolroosjes (vers of diepvries)
70 gram tomatenpuree
2 takjes tijm
3 takjes peterselie
2 laurierblaadjes(gedroogd)
1 el bloem
Zout
Zwarte peper
Bereiding Navarin d’agneau – Franse Lamsstoof
Was het lamsvlees en snijd daarna in blokjes van ongeveer 2 cm. Bestrooi het vlees met peper en zout.
Bak een braadpan en schenk hier de olijfolie in. Bak het lamsvlees rondom kort bruin en haal uit de pan.
Hak de uien fijn. Pel de tenen knoflook en pers uit in de pan en bak met de uisnippers. Daarna voeg je de tomatenpuree toe en roer door. Strooi de bloem erbij en bak mee. Vervolgens schenk je de fond erbij en roer goed door, zodat je geen klonten krijgt. Dit is de saus.
Leg het vlees bij de saus en voeg de wijn toe. Leg de hele takjes tijm, peterselie en de laurierblaadjes erop. Laat dit een uur op een zacht vuurtje met de deksel op de pan stoven.
Ondertussen rasp je de wortels en snijd in stukjes van 5 cm. Voeg na het uur de wortels en bloemkoolroosje toe. Laat nog minimaal een half uur stoven. Als je aardappels in je stoof wilt, kun je deze nu toevoegen
Serveer met aardappelpuree, Roseval aardappelen uit de oven of met aardappels in de stoof.

Klik hier voor meer stoofrecepten
Dit artikel bevat mogelijk affiliatelinks