Marokkaanse mini bastilla met kip

Marokkaanse mini bastilla met kip. Bastilla is een Marokkaans hapje, een soort pasteitje van filodeeg, gevuld met bijvoorbeeld kip en ei. Ik ken dit lekkere hapje al jaren door Marokkaanse collega’s en lekker dat ik het vind. Ik heb het al jaren niet gegeten, maar nooit vergeten. Toen ik laatst Het grote Kookmutsjes Kook- en Bakboek kreeg en dit recept zag, wist ik gelijk wat ik als eerst uit dit boek ging maken. Lees alles over dit boek op deze link.

Bastilla is een authentiek Marokkaans gerecht wat vaak geserveerd wordt bij feestelijke gelegenheden, zoals bij bruiloften, verjaardagen en voor visite. Deze hartige snack is normaliter gevuld met zachte gekruide kip, ei en amandelen. Ik heb de amandelen niet toegevoegd. Daarnaast heb ik de roomboter vervangen door plantaardige boter, dus helemaal koemelkvrij en notenvrij/ Je kookt de kip lang met verse en gedroogde kruiden als munt, koriander, gemberpoeder, kaneel en kurkuma.
De bastilla wordt geserveerd met poedersuiker en kaneel erop. Gekke combi denk je? Het past echt super goed bij elkaar. De combinatie van zoet en hartig is wat dit gerecht zo uniek en smaakvol maakt. Bastilla zie je vaak in een grote springvorm als een hartige taart. Ik vond het leuk om kleintjes per persoon te maken. Het is iets meer werk, maar wel heel leuk resultaat. Hier het recept.
Ingrediënten Marokkaanse mini bastilla met kip
6 uien
3 tenen knoflook
5 hele kippenbouten
3 el zonnebloemolie
6 eieren
Een klein bosje koriander
Een klein bosje platte peterselie
100 gr plantaardige margarine
1 tl gemalen kaneel
2,5 tl gemalen kurkuma
1,5 volle tl gemberpoeder
Een bouillonblokje
1 pak filodeeg (te koop bij de Turkse of Marokkaanse winkel)

Voor de garnering
Poedersuiker
Gemalen kaneel
Bereiding
Hak de uien en knoflooktenen fijn of maal kort in de chopper of keukenmachine. Was de koriander en peterselie en hak fijn. Pak een braadpan en schenk hier de zonnebloemolie in. Bak het uien- en knoflook mengsel kort tot de uien glazig zijn. Daarna voeg je de kippenbouten en gehakte koriander en peterselie toe. Schenk er 600 ml water bij. Schep vervolgens de gemberpoeder, kurkuma en kaneel erbij. Laat dit geheel een half uur op een zacht vuurtje koken.
Pak een grote vergiet en was de kippenbouten. Verwijder het vel van de bouten.
Na een half uur haal de kippenbouten uit de pan en laat je afkoelen. Ondertussen kluts je de eieren in een ruime kom. Kook het bouillon, zonder deksel, 5 tot 10 minuten op hoog vuur verder tot het een dikke saus wordt. Vervolgens schenk je beetje bij beetje de geklutste eieren toe, terwijl je al roerend roerei ervan maakt. Giet het mengsel door een zeef, waardoor alleen de roerei overblijft.
Pluis de kip met een vork van het bot en leg in een kom. Vervolgens smelt je de boter in een klein pannetje. Leg de kip, de roerei en de gesmolten boter voor je. Pak een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Pak een grote snijplank. Open de filodeeg verpakking en halveer de grote filodeegvellen.
Leg 2 vellen filodeeg op elkaar op je snijplank. Pak een bakje water en kwast de bovenste laag van de filodeeg in met water. Leg tussen de linkerpunt en helft een schep kip op en daarboven en schep roerei. Daarna vouw je van onder de filodeeg over het mengsel, daarna links en rechts en vouw voorzichtig helemaal dicht. Als je filodeeg gescheurd, dan kan het geen kwaad er een nieuw vel overheen te vouwen. Vergeet niet eerst nat te maken. Als je een mooi plat rond pakketje hebt, vet je de bovenkant van de bastilla in met de gesmolten plantaardige margarine.
Vervolgens herhaal je dit tot al je kip op is, ik kon er ongeveer 18 kleine bastilla’s uit halen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de bastilla’s 15 minuten in de voorverwarmde oven. Als de bastilla’s klaar zijn serveer je ze met poedersuiker en een beetje kaneel erop. Je kunt de bastilla’s ook op een later moment makkelijk opwarmen in de oven of airfryer.

Klik hier voor meer Marokkaanse recepten
Klik hier voor recepten van pasteitjes
Dit artikel bevat affiliatelinks