Indiase Biryani met lamsvlees

Indiase Biryani met lamsvlees, één van mijn favoriete gerechten bij een Indiaas restaurant. Ondanks dat mijn roots in India liggen, aten wij thuis meer Surinaams dan Indiaas. Indiaas eten in de restaurants en koken vanuit kookboeken. De Indiase keuken staat bekend om zijn rijke smaken, geurige kruiden en diverse culinaire hoogstandjes. Een gerecht dat in het bijzonder de aandacht trekt is de Indiase Biryani met lamsvlees. Dit rijstgerecht combineert gekruide basmatirijst met mals lamsvlees, veel specerijen en andere ingrediënten.

Het geheim van een goede Indiase Biryani, zoals Chicken Biryani zie recept, ligt in de juiste bereidingswijze. Eerst marineer je mals lamsvlees met een mengsel van yoghurt, gember, knoflook, garam masala en andere kruiden. Deze marinade zorgt ervoor dat het vlees sappig en vol van smaak wordt. Door het gebruik van sojayoghurt is het gerecht koemelkvrij. Het vlees wordt langzaam gebakken of eerder gestoofd tot het boterzacht is. De rijst voeg je toe en kook je mee met specerijen zoals kaneel, kardemom en kruidnagel. Verse koriander erover en genieten maar. Hier het makkelijk recept.

Indiase Biryani met lamsvlees

Indiase biryani met lamsvlees

Het geheim van een goede Indiase Biryani, zoals Chicken Biryani zie recept, ligt in de juiste bereidingswijze. Eerst marineer je mals lamsvlees met een mengsel van (soya)yoghurt, gember, knoflook, garam masala en andere kruiden. Deze marinade zorgt ervoor dat het vlees sappig en vol van smaak wordt. Door het gebruik van sojayoghurt is dit gerecht koemelkvrij. Het vlees wordt langzaam gebakken of eerder gestoofd tot het boterzacht is. De rijst voeg je toe en kook je mee met specerijen zoals kaneel, kardemom en kruidnagel. Verse koriander erover en genieten maar. Hier het makkelijk recept.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 4

Equipment

  • 1 hapjespan
  • 1 mengkom
  • 2 snijplanken

Ingrediënten
  

Voor de marinade

  • 250 ml soja yoghurt
  • 8 tenen knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl chilipowder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 2 tl garam masala
  • 2 tl zout
  • 800 gr zacht lamsvlees zonder bot

Voor de biryani

  • 1 stuk ui
  • 375 gr basmati rijst
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 stuk kaneelstokje
  • 2 stuk zwarte kardemompeulen
  • 1 stuk groene kardemompeul
  • 2 st laurierblad
  • 1 tl komijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl gedroogde munt
  • 2 tl zout
  • 1 bos koriander
  • 750 ml water

Instructies
 

  • Leg de rijst in ruime bak met water en laat een uur wellen. 
  • Maak het lamsvlees schoon en snijd in grote blokken. Pak een ruime kom en leg de lamsblokjes erin. Schep de yoghurt erbij. Gooi alle droge kruiden bij de marinade. Pel de tenen knoflook en pers die boven het vlees uit. Meng goed door elkaar. Dek de schaal af met aluminiumfolie en leg in de koelkast. Laat minimaal een uur intrekken. 
  • Giet de rijst af in een zeef en laat uitlekken. 
  • Snijd de ui door de helft en snijd in dunne plakjes. Pak een ruime wok en giet hier de zonnebloemolie in. Bak de uien tot ze goudbruin zijn. Ze mogen een beetje crispy zijn. Haal de uien uit de pan en laat op een bordje met keukenrol uitlekken
  • Schenk een klein beetje olie erbij in de pan en bak de kaneel, kardemompeulen, komijn en laurierbladeren samen op een hoog vuurtje. Als de verse kruiden beginnen te knetteren, zet je het vuur iets zachter en voeg je de blokjes gemarineerde lam erbij. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed. Leg een deksel op de pan en laat 30 minuten koken. 
  • Na 15 minuten voeg de rijst en water toe en meng je dit goed met het lamsvlees. Hak de helft van de bos koriander fijn en gooi erbij. Schep de gedroogde munt erbij en roer goed door. Vervolgens leg de deksel weer op de pan en laat minimaal 15 minuten koken tot al het vocht is opgenomen. Roer regelmatig door. Voeg zout toe. 
  • Als de biryani klaar is, serveer je het in een mooie schaal. Hak de rest van de koriander fijn en strooi erboven. Verdeel de gebakken uienringen erop en eet smakelijk. 
Trefwoord biryani, indiaas, rijst
Indiase Biryani met lamsvlees

Klik hier voor meer Indiase recepten