Hertenhachee

Hertenhachee 

Hertenhachee, een authentiek Hollands basisrecept, maar dan met hert. Klinkt dat niet heel erg lekker? Ik was altijd al nieuwsgierig naar hachee. Iedereen vertelde mij altijd  hoe lekker dat draadjesvlees was. Maar ja, (bijna) altijd gemaakt van rundvlees en dat eet ik niet. Tijd om dit na te maken, maar dan hachee van hert. Hertenvlees eten we in Nederland vooral in het najaar en met de Kerst. Waarom eigenlijk? Want het vlees is het hele jaar verkrijgbaar. Misschien niet in de supermarkt, maar wel bij de betere slagers of bij de groothandel. Ik ben namelijk echt gek op hert en heb het eigenlijk altijd in huis. Zo maak ik ook vaak hertenstoof met pastinaak stamppot. Deze hertenhachee is ook een stoof, maar dan wel echt anders.

Ik maakte deze hertenhachee als voorbereiding voor de kerstdagen. De hachee is super makkelijk te maken. Je stooft het vlees met uien, laurierblaadjes en kruidnagel. Voeg nog wat paprikapoeder toe en voila. Lekker uren laten pruttelen. Wel belangrijk er regelmatig door te roeren, zodat je stoof niet aanbrandt. Ik serveerde de hertenhachee met aardappelpuree en geroosterde pastinaak en wortel uit de oven. 

Serveer in mooie (kerst)borden, zoals deze van Xenos en je diner is geslaagd. 

Hertenhachee 

Voor 4 personen

Ingrediënten

800 gr hertenbiefstuk
50 gr plantaardige boter
2 uien
3 el bloem
2 el rode wijnazijn
3 laurierblaadjes
4 kruidnagels
1 bouillonblokje
1 tl paprikapoeder

Bereiding Hertenhachee 


Schil en versnipper de ui en leg apart. Snijd de hertenbiefstuk in blokjes van 2 bij 2 cm. Bestrooi het vlees met bloem. Maak bouillon van 500 ml kokend water en een bouillonblokje. 

Vervolgens bak je een braadpan en smelt je de boter hierin. Bak het vlees rondom bruin. Voeg de uiensnippers toen en strooi paprika erover. Schenk de rode wijn azijn erbij en zet op zacht vuur. 

Daarna voeg je de bouillon toe en roer goed door. Leg de kruidnagels en laurierblaadjes ook in de pan en kook de hertenhachee om een zacht vuurtje met deksel. Stoof minimaal 3 uur, maar roer wel elk half uur even door de pan. 

Het laatste half uur stoof je verder zonder deksel, zo kan de saus indikken. Als de saus te dik is voeg je wat water toe. 

Voor het serveren haal je de laurierblaadjes eruit. Eet smakelijk!

Hertenhachee 

Klik hier voor meer Kerst recepten

Geef een antwoord

*