Eten in Curaçao

Eten in Curaçao. Curaçao, het Caribische eiland, net boven Zuid Amerika. Een prachtig eiland, waar je ook heerlijk kunt eten. De bevolking van het Antilliaanse eiland Curaçao is een mix van diverse culturen. Het grotendeel van de bevolking is Creools, afkomstig uit Afrika. Dit zie je ook terug in de keuken, zoals diverse stoofgerechten.

De Antilliaanse keuken heeft, naast de Creoolse invloeden, ook veel invloeden uit Zuid-Amerika, V.S. en andere Caribische eiland. Het weer is het hele jaar door fantastisch. Hierdoor kun je de hele dag door tropische vruchten eten, zoals papaja en kokosnoot. In dit artikel vertel ik je de hoogtepunten van eten in Curaçao, van leuke hotspots tot lokale lekkernijen. Lees hier alles over Eten in Curaçao.

Eten in Curaçao

Antilliaanse stoofgerechten

Een van de bekendste lokale gerechten zijn wel de Antilliaanse stoofpotjes. Bij meerdere lokale eettentjes kun je dit vooral bij de lunch bestellen.

Marsche Bieuw

In Willemstad heb je Marsche Bieuw, dit zit naast de Ronde Markt. Hier komen dagelijks alle locals lunchen. Het is een grote hal waar diverse kraampjes staan. Je neemt plaats aan één van de grote tafels en ziet het aanbod per stand waar je zit. Het menu is grotendeels hetzelfde bij de kraampjes. Er moest even iemand gezocht worden die Nederlands sprak, zodat wij onze bestelling door konden geven.

Wij bestelde gestoofde geit, gestoofde kip en een vissoep. Je hoeft niet lang te wachten of je krijgt een flink bord met gestoofd vlees, gebakken banaan, rauwkost, aardappelpuree en moro. Moro is een Antilliaans rijstgerecht met saus en kidneybonen, afgeleid van de Zuid-Amerikaanse keuken. Het is een flinke portie, maar heel erg lekker. De stoofgerechten zijn goed op smaak. Ook al vegetariër kun je hier terecht. Ze serveren namelijk ook gestoofde papaya. Daar was ik ook heel benieuwd naar, maar daar dat komt wel de volgende keer.

Eten in Curaçao

De vissoep is een rijk gevulde soep met Corvina, aardappel, een soort pasta en tomatenbouillon. De soep zit vol met graten, houd hier goed rekening mee! De soep was goed qua smaak, totdat ik iets hards trof. Na beter kijken zag ik dat er een oogbal (!) in mijn soep zat. Mijn trek in soep verdween direct. Achteraf hoorde ik van een Antilliaanse dat dit een ware delicatesse is in Curaçao. Bedankt, maar ik hoef het liever niet!

Marsche Bieuw is dagelijks geopend van 11.00 tot 15.00 uur.

Landhuis Dokterstuin

Ook bij Landhuis Dokterstuin (op weg naar Westpunt), kun je deze authentieke stoofgerechten bestellen. Landhuis Dokterstuin dateert uit de 17e eeuw en was vroeger omringt door plantages. In de tijd van de slavernij was dit gebied één van de grootste plantages van heel Curaçao. Tegenwoordig kun je er dagelijks heerlijk lunchen met klassieke Antilliaanse gerechten. Hier bestelde wij ook stoofgerechten. Een goede hotspot om mee te pakken op weg naar Westpunt voor Eten in Curaçao.

Eten in Curaçao

Antilliaanse lokale producten

Lokale vis, Corvina
De lokale vis, die op meerdere eetgelegenheden geserveerd krijgt. Zowel in de vissoep, of als filet op je bord. Tijdens de zoektocht maar flamingo’s in Saliña Sint Michiel zagen wij vissers met enorme Corvina vissen, net gevangen!

Pastechi of empanada
In alle supermarkten vind je bij de bakkerij verse empanadas of, zoals ze het hier noemen, pastechi. Grote pasteitjes gevuld met gehakt, kip of bakkeljauw. De pastechi zijn goedkoop, vooral vergeleken met de rest van de boodschappen en om te smullen. Een ideale snack voor tussendoor. 

Papaya
Papaya is een vrucht die rijkelijk aanwezig is in Curaçao. Overal om je heen zie je enorme papayabomen en waarschijnlijk tref je ze zelfs in de tuin van je villa. Het is dan ook niet gek dat je deze vrucht terug ziet komen in de Antilliaanse keuken. De papaya stoba is een stoofgerecht gemaakt van onrijpe papayas, een perfecte vleesvervanger. Daarnaast zie je het in smoothies en salades.

Blue Curaçao
Het bekende drankje uit Curaçao, de Blue Curaçao. De Curaçao Liquer is gemaakt van de oliën uit gedroogde sinaasappelschillen. De Spanjaarden brachten rond 1499 de zogenaamde ‘Valencia’ sinaasappelen naar Curaçao. De familie Senior & Co produceert deze eeuwenoude likeur in het Landhuis Chobolobo. Dit landhuis is ook te bezoeken. De Curaçao Liquer is verkrijgbaar in diverse kleuren. De bekendste is wel de Blue Curaçao. In Willemstad, tegenover de bekende pontjesbrug, vind je de Blue The Blue Curaçao Experience Cocktailbar. Hier kun je diverse cocktails drinken met natuurlijke Blue Curaçao. 

Eten in Curaçao

De Ronde markt

De Ronde markt is de grootste lokale markt in het centrum van Willemstad. Deze traditionele markt is de ideale plek voor je souvenirs of lokale snacks. Wij bestelden een enorme smoothie. Je moet er wel even op wachten, maar je krijgt er ook wat voor. Prachtige presentatie én met vers fruit erbij. Ik koos voor de smoothie met ananas, mango en papaya. Voor Surinaamse, Zuid-Amerikaanse en Antilliaanse snacks kun je hier ook terecht. De hele markt ruikt lekker naar ver bereid eten en straalt één en al gezelligheid uit.

Eten aan het strand in Curaçao

Karakter Curaçao

Beachclub Karakter zit in het midden van het eiland, ongeveer een veertig minuten rijden van Willemstad. Je komt langs Karakter als je richting Westpunt rijdt. Karakter is een luxe en bekende beachclub op het villa park Coral Estate. Het uitzicht vanaf Karakter is echt prachtig. Je hebt een unieke blik over de zee en het strand is schoon en goed verzorgd. Vooral de zonsondergang is de moeite waard om hier te bezichtigen. Ik kreeg van veel mensen de tip om hier te eten. Mijn vrienden trouwde op Karakter, dus dit werd een heel speciaal diner. Karakter serveert authentieke gerechten met lokale ingrediënten in een nieuw jasje. Deze fusion gerechten passen perfect bij dit publiek. Ik smulde van heerlijke ceviche, zeebaars met gestoomde groente. Ik kom graag terug op deze plek.

Jan ThielZest

Jan Thiel is de plek waar de meeste toeristen overnachten. Dichtbij Willemstad en voorzien van een groot stuk strand met diverse strandtenten. Deze villawijk met veel resorts is dan ook vrijwel Nederlands. Wij verbleven in een villa in Jan Thiel en aten ook af en toe in Jan Thiel. Je hebt hier diverse restaurants. De gerechten hebben prijzen gelijk aan uit eten gaan in Nederland en iedereen spreekt hier ook Nederlands. Het prettigst vond ik het eten bij Zest.

Zest Mediterranean
Mijn favoriete plek voor diner of lunch in Jan Thiel was restaurant Zest. Bij restaurant Zest Mediterranean dineer je uitgebreid met lekkere bijpassende wijnen. Of je een stuk lokale vis Corvina, tonijn tartaar of spaghetti vongole wilt, hier wordt het eten goed en smaakvol bereid. De gerechten hebben een verrassende combinatie van de culinaire specialiteiten uit het Mediterraanse gebied. Ook met allergieën houden ze hier uitstekend rekening en passen het gerecht naar wens voor je aan.

Zest Beach Café
Voor restaurant Zest heb je ook beachclub Zest. Hier kun je een terecht voor lekkere borrelhapjes, lunch en beachgerechten. Zo kun je een burger bestellen, tuna steak of shared plates Je zit op picknicktafels lekker met je voeten in het zand en beleefd zo het echte vakantiegevoel. Ik vond vooral het borrelen hier wel leuk. Tijdens het zonnen kun je hier goed genieten van calamaris, gamba’s, quesadillas of andere pinchos.

Curaçao is een leuk eiland om heen te gaan als foodie. Ontdek alle local gerechten en Caraïbische smaken. Ik vond het een fantastische reis en kijk met veel plezier terug naar dit mooie eiland. Heb jij nog andere leuke tips over Eten in Curaçao? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.


Klik hier voor meer over eten op reis