Crostini met kipragout

Een typisch kerstgerecht is toch wel ragout. Ragout heb je in vele soorten. Eén van mijn favorieten is wel de kipragout. Lekker in een ragoutbroodje of op een crostini. Ragout wordt gemaakt met een basis van gelijke delen bloem, boter en bouillon. Hiermee maak je een roux. De meeste ragout die je in de supermarkt kan kopen, mag ik niet eten, omdat hier melk in zit. Maar wist je dat je ook makkelijk zelf ragout kan maken met plantaardige boter? Hier deel ik met jullie mijn recept, helemaal koemelkvrij.

Klik hier voor het vegan recepten van de Champignonragout of Ragout van oesterzwammen

Ingrediënten

1 stokbrood
3 bouillonblokjes
60 gr bloem
60 gr plantaardige boter
Paar takjes peterselie
1 stokbrood gesneden
1 kipfilet (+/- 300 gram)

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden.

Kook de kipfilet in 800ml water met 2 bouillonblokjes. Als de kip gaar is, haal je de filet eruit, Gooi de bouillon niet weg. Pluis de kip, dit kan met een vork, zoals pulled chicken of met je handen.

Pak een diepe pan en schep hier de boter in. Laat dit op een zacht vuurtje smelten.

Voeg vervolgens de bloem erbij en schenk twee flinke soeplepels bouillon erbij. Met een garde mix je dit. Voeg steeds van bouillon erbij tot je de gewenste dikte hebt. Is je roux te dun, doe er een eetlepel bloem bij.

Voeg vervolgens de geplozen erbij en roer dit met een lepel goed door elkaar. Proef of je roux zout genoeg is. Omdat je misschien niet al je bouillon hebt gebruikt, verkruimel je het derde bouillonblokje en roer je dit er ook doorheen.

Hak de peterselie fijn en roer dit er ook door. Proef en voeg naar smaak wat zout toe.

Snijd het stokbrood in kleine plakjes. Verdeel de broodplakjes over het ovenrooster en bak deze even 5 minuten tot ze een beetje krokant zijn. Verdeel de ragout over de broodjes.

Tip: Je kan ragout prima een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren.  Ragout is het lekkerst om warm te eten. Je dit in de magnetron of in een pannetje opwarmen.