Circulair restaurant de Thuisbasis  – Amsterdam

De Wibautstraat in Amsterdam is een pop-up restaurant rijker, namelijk Circulair Restaurant de Thuisbasis. Een restaurant met een zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk. Twee chefs startte dit nieuwe concept in een voormalig ijssalon. Maar wat houdt circulair koken in en hoe vertaalt zich dat in culinair koken? De chefs experimenteren met het hergebruiken van voedselresten. Lees hier verder over mijn eerste ervaring met circulair dineren bij Restaurant de Thuisbasis.

Over restaurant Thuisbasis

Chefs en vrienden Bryce Steba en Paul van den Brink brachten dit concept tot leven in een pop-up restaurant. Het restaurant met +/- 20 zitplaatsen is sfeervol ingericht met overal hangplanten en potten gepekelde producten. Doordat de ruimte erg klein is, zijn de heren creatief met de opslag en inrichting. De open keuken in het begin is prominent aanwezig en geeft een prettige en open sfeer. Leuk om te zien hoe ze alles bereiden in zo een kleine ruimte.

Circulair en culinair koken

Hier staat duurzaamheid en voedselverspilling voorop. Circulariteit, de rondgaande beweging, betekent in dit restaurant dat zoveel mogelijk producten een nieuwe bestemming krijgen, waardoor er zo min mogelijk waste is. De gerechten bereiden zij op een hoog culinair niveau. De producten kopen zij grotendeels in van Instock en proberen echt alles van het product te  gebruiken. Veel producten worden ingemaakt, gerookt of gepekeld. Van broodkorstjes worden croutons gemaakt en sommige producten zie je in meerdere gangen terugkomen. Door dit concept is ook grotendeels van de kaart vegetarisch, maar bij een 5-gangendiner vind je nog we een stukje vlees of vis terug. Bryce legt ons uit dat het belangrijk is om gevarieerd te eten en ambieert niet om helemaal vegetarisch of veganistisch te koken. Zolang de balans maar goed is. 

Het diner

Na deze uitgebreide uitleg begonnen wij aan het diner. Als eerste gang,biet gegaard in eigen vocht aangemaakt met reductie van eigen vocht met bietengel en frambozenazijn.



De tweede gang was erg bijzonder, in eigen bouillon gegaarde ui, stoof van gort met een bouillon van ui en houtskool. Gort, dat had ik niet eerder op. Gort is een vergeten graansoort. Vroeger gebruikte men in Nederland dit veel voor pap of bij het diner. Pasta en rijst hebben deze plek grotendeels overgenomen.



De derde gang bestond uit knolselderij gegaard als een steak met knolcrème en zoetzure knol in een plantaardige jus van knol en vadouvan. Dit gerecht vond ik het mooist om te zien! Wat een kleurexplosie. 

Na deze drie gangen zaten wij al redelijk vol en besloten om het dessert te delen. Het dessert, suikerbrood, perencaramel, frambozen reductie met verse framboos was mijn favoriet van de avond. Ondanks dat ik geen zoetekauw ben, heb ik enorm gesmuld van dit dessert .

De gerechten vond ik verrassend, maar ik moest hier ook wel aan wennen. De gerechten zijn wel allemaal heel uniek bereid en over de smaakbalans is goed nagedacht. Ik eet regelmatig vegetarisch of zelfs vegan, maar miste hier in de gangen wel een stukje vlees of vis of sojavervanger. Dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur, want mijn vriendin miste dit helemaal niet. Achteraf zag ik dat je bij het 5- gangendiner wel een stukje vis kreeg, helaas gemist! Al met al kan ik zeggen dat het een leuke ervaring was om kennis te maken met circulair koken. Je bent hier nu toch meer bewust van en neemt dit mee. 

Lees hier over meer duurzame restaurants :

Restaurant Instock – Zet voedselverspilling op de kaart

Duurzaam eten aan de gracht bij Restaurant Ethica

Culinair wild dineren bij Restaurant Jean-Marie in Gouda