Boerderijchips, van aardappel tot chips

Boerderijchips. Het eerste wat ik dacht is, wat zou hier nu anders aan zijn? Ik heb het weleens op en vind het heel lekker. De structuur is wat groffer en er zit grof zeezout op. Wist je dat de Boerderijchips bij de meeste supermarkten tussen de groente en fruit liggen? Debbie van Deb’s Bakery nodigde mij en een aantal andere bloggers uit om kennis te maken met de ambachtelijke Boerderijchips, de boerderij en de fabriek. Hier was ik wel heel nieuwsgierig naar.
Aardappelen
De boerderij bevindt zich in ‘s Gravendeel, in de Hoeksewaard. Boer Henk ontving ons op zijn grote terrein. Hij liet ons zien dat ze hier de duurzame aardappelen stallen. Wat een enorme ruimte en wat veel aardappelen. Heel leuk om te zien. Met zijn allen mochten we in de laadklep van de tractor en reden we naar de velden. Hier zag je hoe de aardappels telen. Je ziet natuurlijk alleen de plantjes (die ik niet direct herkende als aardappelplanten). Boer Henk rooide de aardappelen en toonde ons de verse aardappelen. Deze waren zo vers, dat je de schil er zo af kon krabben. Ik mocht een paar van deze verse aardappelen meenemen en ik kan niet wachten om hier iets lekkers mee te maken. De aardappelvelden bestonden uit flink wat hectares aan velden.

De fabriek
De weg in de tractor vervolgde naar de fabriek. Vooraf had ik verwacht dat dit enorme fabriek zou zijn. Dit viel heel erg mee. Met een klein team wordt de verrukkelijke Boerderijchips gemaakt.
Bij binnenkomst zag je hoe de aardappelen werden gesorteerd. De misvormde of bedorven vielen weg. Vervolgens werden de aardappelen gewassen en gekookt. Het koken, snijden en kruiden gebeurt allemaal automatisch. Voordat de chips gekruid wordt, selecteert er een medewerker of de chips goed zijn. Zo worden dubbelgevouwen chipjes eruit gehaald. Na het kruiden wordt de chips verpakt en in dozen gedaan. De grootste afnemers van de Boerderijchips zijn o.a. KLM en de supermarkten.
Dips voor chips
Teruggekomen bij de boerderij, mochten we allemaal een dip maken. Ik verzon de Tandooridip. Een Oosterse dip met een basis van mayonaise, afgemaakt met wat verse koriander. De dip viel gelukkig goed in de smaak bij iedereen. Andere dips die gemaakt werden waren bijvoorbeeld een avocado met ananasdip, mayonaise met katenspek en een Surinaamse dip met masala en Madame Jeannet. Super leuk om zelf dips te maken. Ik eet chips normaliter niet met een dip, maar ga ik nu vaker doen. Perfect voor de borrel.

Het was heel interessant om het verhaal achter de Boerderijchips te horen en te zien. Als je een pak chips koopt, denk je er niet altijd aan hoe zoiets tot stand komt. Een extra leuk gegeven vond ik dat de productie van begin tot eind lokaal plaatsvindt. Zij produceren ook nog eens alles op een duurzame manier. Zo wordt de energie gedeeltelijk gewonnen uit zonnepanelen, bestrijden onkruid met een dicht bladerdak en zijn zij aangesloten bij Stichting Veldleeuwerik. Leuk om te zien waar zij de aardappelen telen en hoe deze verwerkt wordt in fabriek gemaakt wordt.
Leuk feitje, alle smaken van de Boerderijchips zijn lactosevrij en glutenvrij!

Debbie
Leuke blog Priya!
Priya
Dankjewel Debbie. Ik vond het een lekkere en leerzame dag.